Volgens de website van de gemeente:

HANSEartWORKS is een project van de Internationale Hanzesteden (zie ook www.hanse.org) dat tot doel heeft de professioneel werkende kunstenaars van de Hanzesteden met elkaar te verbinden. In 2006 heeft Doesburg (en dan met name Marion Steitner -PB) het initiatief genomen voor HANSEartWORKS. Dit is een project binnen de Internationale Stedenbond De Hanze, waaraan inmiddels 176 Hanzesteden uit 16 landen deelnemen. Het project houdt in dat ieder jaar tijdens de Internationale Hanzedagen een expositie van werk van professioneel werkende kunstenaars uit de betrokken Hanzesteden wordt georganiseerd. De projectgroep HANSEartWORKS begeleidt dit proces. Dat gebeurt in overleg met de organiserende Hanzestad van dat jaar. In Lüneburg vindt volgend jaar al weer de 6e kunstexpositie plaats


Door de gemeente Doesburg werd ik in augustus 2011uitgenodigd om mee te doen met HANZEartWORKS. Ik had vorig jaar ook al een idee ingediend met twee samenvloeiende rivieren; de Gelderse- en de Oude IJssel. Maar het thema van de HANSEartWORKS 2012: Formen-Gesicht-Gestaltung, in Lüneburg zei me helemaal niks. Ik had er ook nog niet echt goed over nagedacht. Ik had het inschrijfformulier al terzijde gelegd om het dit jaar te laten passeren zonder inschrijving.


Hoewel ik bij dit thema geen concreet beeld kon bedenken, sluimerden een aantal ideeën al wel wat langer in mijn hoofd, iets met een staalplaat en daar dan met behulp van een lazertechniek een beeld op aanbrengen zoals de puntjes van een krantenfoto. Had dit idee vorig jaar al maar wist niet hoe dit uit te voeren.


Toen ik in oktober 2011 in contact kwam met Doesburger Hendrik Vels van Heel Metaal en wij over het maken van een beeld in staal spraken, kwam dit oude idee weer boven en Hendrik had een eenvoudige oplossing voor de uitvoering. Toen ik nogmaals naar het thema keek, Formen-Gesicht-Gestaltung en de uitvoering het probleem niet meer was kwam het idee om het gezicht van Kees Luesink op een staalplaat uit te beelden, immers -Formen- doe ik in de fotografie en dan met name portretten -Gesicht- en de uitvoering -Gestaltung- moet in staal, ben oorspronkelijk werktuigbouwer.


Door de plaat te laten roesten, een natuurlijk proces waar ik geen of bijna geen invloed op heb, geeft dit een extra dimensie aan het geheel zodat ik kon zeggen: ‘Net zoals de oude meesters hun opdrachtgevers, de notabelen van de stad, vereeuwigden op doek heb ik hetzelfde gedaan in staal. Het na eeuwen ontstane craquelé laat ik terugkomen in de vorm van roest’. Eén dag voor het verstrijken van de aanmelddatum vielen alle puzzelstukjes op z’n plaats.


De uitvoering van het idee kostte toch wat meer tijd dan gedacht zodat ik pas 10 minuten voor mijn presentatie op het gemeentehuis mijn werk daadwerkelijk in handen had. Dat is wel heel erg aan de krappe kant, zeker als je geen idee op papier kunt laten zien omdat je ervan uit gaat staal te kunnen presenteren.


Tijdens de presentatie bleek ik van de zeven deelnemers de enige kunstenaar die het werk al geheel klaar had, op het roesten na dan. De fractievoorzitters van de Doesburgse gemeenteraad hebben hun keuze op mijn “Burgemeester van Doesburg” laten vallen zodat ik volgende week Doesburg mag vertegenwoordigen in Lüneburg.


Om het werk heelhuids in Lüneburg aan te laten komen, heb ik een kist getimmerd en daar het kunstwerk in noppenfolie omwikkeld verpakt. Voor de Duitse postbode heb ik een afdruk van het kunstwerk op de kist geplakt op ware grootte. Ik ben benieuwd hoe dat er uitziet na deze reis heen en terug. De campingplaats is geboekt, een hotel vinden wij niks, in de buurt van Lüneburg. Tijdens de Hanzedagen zal Lüneburg heel druk zijn en dan is een beetje rust op een camping heerlijk.


De Hanzedagen zijn van donderdag 28 juni tot en met zondag 1 juli. De opening (vernissage) vindt plaats op vrijdagmiddag 29 juni.