Het is de eerste zondag van de maand, dit betekent een nieuwe blog van de Buurtacademie. In de eerste blog heb ik u laten weten dat de Buurtacademie een brede voorziening voor de inwoners van Doesburg is. In de tweede blog is aangegeven wat de Buurtacademie doet en waarom wij dit doen. In deze derde blog wil ik graag meer vertellen over vrijwilligerswerk, immers is de Buurtacademie de plek waar vraag- en aanbod van vrijwilligerswerk samenkomt.

 

De Buurtacademie draait op betrokken vrijwilligers. Twee van deze vrijwilligers houden zich bezig met het samenbrengen van vraag- en aanbod van vrijwilligerswerk. Hiervoor onderhouden zij contact met diverse organisaties, houden intakegesprekken met potentiële vrijwilligers en brengen vrijwilligers en organisaties met elkaar in contact. Door de inzet van deze vrijwilligers start er in Doesburg elke week wel ergens een nieuwe vrijwilliger.

 

Vrijwilligerswerk wordt uitgevoerd in vele vormen, het kan gaan om eenmalige klus, bijvoorbeeld als vrijwilliger bij de Fittest. Ook is het mogelijk dat vrijwilligerswerk wekelijks of zelfs dagelijks wordt uitgevoerd. Er is voor ieder wat wils. De reden dat mensen vrijwilligerswerk doen is divers, maar wat voor velen een drijfveer is, is dat je er als mens een goed gevoel van krijgt, bijvoorbeeld omdat je iets voor een ander doet. Maar ook omdat je bijvoorbeeld ergens je creativiteit in kwijt kunt, dat je kennis kunt delen en ga zo maar door.

 

Graag geef ik u twee voorbeelden van activiteiten die deze maand staan te gebeuren en er niet zouden zijn zonder vrijwilligers.

 

De scholen in Doesburg behandelen dit jaar het thema: Literatuur. De leerlingen van alle basisscholen gaan daarom creatief schrijven, hierbij is het uitgangspunt: alles is goed! Dit creatieve proces wordt begeleid door vrijwilligers van de Creatieve Schrijftafel.

 

Een heel ander voorbeeld waarbij inwoners zich vrijwillig inzetten, zijn de dames van de ‘werkgroep Huiselijk Geweld’. Deze werkgroep gaat op een bijzondere manier, met inzet van Het Miekes, vrijwilligers die bij mensen thuiskomen, informeren over het onderwerp Huiselijk Geweld.

 

Zomaar twee voorbeelden voor mooie activiteiten die niet tot stand waren gekomen zonder vrijwilligers.

 

Misschien wilt u ook wel vrijwilligerswerk doen of bent u benieuwd op welke gebieden er allemaal vrijwilligerswerk te vinden is. Op de website van de Buurtacademie vindt u de vacaturebank waar u kunt zien waar vrijwilligers gezocht worden: www.buurtacademiedoesburg.nl/vrijwilligerswerk/vacaturebank

Ook staan op Doesburgdirect.nl altijd drie actuele vacatures. Mocht het zijn dat u iets anders zoekt of nog niet precies weet wat u wilt doen, kom dan gewoon eens langs of maak een afspraak via: vrijwilligersvacaturebank@buurtacademiedoesburg.nl  of 0313-712 400.

De vrijwilligers van de vrijwilligersvacaturebank denken graag met u mee!

 

De Buurtacademie is de schakel tussen mensen onderling en mensen en organisaties, de Buurtacademie verbindt. Graag tot de volgende blog op zondag  2 maart, of eerder bij de Buurtacademie.

 

EstherEsther Bosgoed

Coördinator Buurtacademie Doesburg

www.buurtacademiedoesburg.nl