Kijkend naar de waterhoentjes op het water, de boten die de sluis passeren, het geroesemoes van stemmen op de achtergrond, het in en uitlopen van vrijwilligers die leerboeken uit de kast van ons kantoor pakken, realiseer ik dat de zon niet alleen buiten schijnt,  maar rond al die mensen die zich inzetten voor ander, zo ook de mensen die zich binnen de Buurtacademie bezig houden met Taalactiviteiten…..

 

In deze blog neem ik u mee naar diverse taalactiviteiten die binnen de Buurtacademie plaatsvinden. In september 2012 is in samenwerking met de bibliotheek en met ondersteuning van gemeente Doesburg de Taalwerkplaats ontstaan. Inmiddels bestaat de Taalwerkplaats uit: Taalmaatjes en Voorlezen Thuis. Daarnaast vinden andere taalactiviteiten plaats: De Creatieve Schrijftafel en Levensboeken.  Deze activiteiten worden allemaal georganiseerd door vrijwilligers. Dit zijn allemaal mensen die graag op een leuke en creatieve manier met taal bezig willen zijn.

 

Taalmaatjes

Bij de Taalmaatjes wordt in duo’s met de Nederlandse taal bezig gegaan. Een deelnemer die de Nederlandse taal wil verbeteren wordt gekoppeld aan een Taalmaatje die graag de taal wil overbrengen. Dit kan op allerlei manieren, door gesprekken, door interactieve computerprogramma’s, door lezen, schrijven etc.. Het Taalmaatje en deelnemer zoeken hier samen een weg in wat voor het duo passend is.

 

Voorlezen Thuis

Deze activiteit richt zich op het voorlezen van kinderen tot 7 jaar,  in gezinnen waar  de Nederlandse taal niet of beperkt wordt gesproken. In 20 weken komt er één keer per week een vrijwilliger in het gezin voorlezen. Daarna is het de bedoeling dat de ouder verder gaat met voorlezen. Kinderen leren zo spelenderwijs door het luisteren naar de mooie verhalen.

 

De Creatieve Schrijftafel

Marjolein Bulten is een creatieve dame, die gek is op taal. Misschien kent u haar wel van de mooie gedichtjes die zij op Doesburgdirect.nl schrijft. Ook is zij het brein achter de Creatieve Schrijftafel. Bij deze activiteit ligt de nadruk op wat je kunt of wilt zeggen door het gebruik van taal. Het gaat er niet om hoe je correcte zinnen maakt, maar dat je met elkaar op een leuke, gezellige en creatieve manier met taal bezig kunt zijn. Kom ook eens meedoen en meld u aan via de website van de Buurtacademie.

 

Levensboeken

Wie wil dat nou niet? Een boek met daarin het levensverhaal van uw vader, moeder of misschien wel van u zelf? Bij de activiteit Levensboeken wordt geleerd hoe je een levensboek kunt maken. Je kunt je eigen levensboek maken maar ook een levensboek schrijven voor een inwoner waarmee je in gesprek gaat. Dit jaar wordt het eerste gedrukte levensboek verwacht.

 

Ook zo enthousiast om iets met Taal te doen? Misschien zelf een leuk idee verder uitwerken, kom eens bij de Buurtacademie. De Buurtacademie is de schakel tussen mensen onderling en mensen en organisaties, de Buurtacademie verbindt. Graag tot de volgende blog op zondag 6 april, op eerder bij de Buurtacademie.

 

EstherEsther Bosgoed

Coördinator Buurtacademie Doesburg

www.buurtacademiedoesburg.nl