Doesburg Kiest (5)

In deze aflevering van ons politiekcafé vanuit DuMidi in Doesburg gaat het over de aanjaagrol van de politiek bij het opwaarderen of nieuw bouwen van sportaccommodaties. Moeten sportverenigingen meer gebruik maken van elkaars faciliteiten, luidt de vraag, om er aan toe te voegen: ‘De politiek speelt hierbij een aanjaagrol’. De Doesburgse lijsttrekkers geven hun mening over dit onderwerp.

6 reacties

 1. robert duis

  @Aflevering No. 5 Politiek Café.

  Het begrip “Politiek” is in de Sport over het algemeen niet welkom.
  Om van een “aanjaagrol” maar liever helemaal niet te spreken.

  Indien daarenboven ook nog de nadruk gelegd moet worden op multifunctionaliteit der verenigings-complexen,
  dan gaat men geheel voorbij aan veel sociologische problematiek. Zie voorbeeld hieronder.
  Gaat men dan voor het gemak maar helemaal voorbij aan de vraag:
  “Waarom het ene kind bijvoorbeeld gaat Hockeyen en het andere kind bijvoorbeeld gaat Voetballen?

  Gelukkig viel éen keer in de discussie het begrip: “Eigen IDENTITEIT” behouden.
  Het voorbij gaan aan “verschillen” in beoefenaars der sporten is dom.

  Voorbeeld uit de praktijk (velden met een gemeenschappelijk clubgebouw gebouwd in 1961):
  Bij AFC-Amsterdam (Voetbalclub) besloten de Cricketclub, de Honkbalclub en de Tennisvereniging
  na enkele jaren zich zelfstandig te vestigen op andere plekken. Het werkte van geen kant!

  Indien de Staat, de Provincie, de Gemeente (noem het de Politiek) wenst te bezuinigen…OK .. maar laat
  de SC DOESBURG dan vooral met rust om zich vanuit haar eigen groeps-cultuur te ontwikkelen
  tot top-amateur-voetbal-niveau.

 2. Frans.van der Krul

  Denk dat Ellen hier gelijk heeft:Alles van boven opleggen werkt niet. Je krijgt/vraagt daarmee geen betrokkenheid.
  Politiek blijf in de huid van de burger kruipen. Bedenk wel dat je moet weten wat
  de burger wil, maar uit onderzoek blijkt, dat dat dit vaak niet waar is. Houd daarom je
  doelstellingen voor ogen. En werk samen!

 3. Carla Bekken

  Richard, Maarten en Hanze stad radio… chapeau over dit item ( politiek ) wat een onderwerp voor Doesburg zoveel meningen….. En voor mij jammer genoeg nog geen mening over politiek Doesburg…. waar willen we nu naar toe en dan zijn we al met vraag 5 bezig. Waar gaat het over in politiek Doesburg…. ik hoop dat alle mensen die zorg nodig hebben straks niet in de kou komen te staan….. Maar super hoe jullie bezig zijn dit is de eerste keer in Doesburg dat ik daadwerkelijk wat zie van de partijen…. ( dit is mijn mening) en het wordt wel wat helderder…. ik volg jullie…..

 4. Johan Kousbroek

  Heren, leuke vraag en belangrijk voor al die sporters…
  Echter is het niet zo mooi deze vraag sec te behandelen. Kijk we moeten bezuinigen, in geld, tijd en aandacht, en dus ook op sportverenigingen, en natuurlijk wil niemand bezuinigen of onder dit juk minder subsidie, tijd of aandacht krijgen. Elders in Doesburg zit geloof ik een sportaccomodatie met een garage, een autoverkoper en een fysiotherapeut in 1 pand. Ze regelen dat helemaal zelf en hebben waarschijnlijk geen subsidies gehad. Als zij dat kunnen dan mag de politiek of gemeente best voorwaarden aan die subsidies hangen en dwingend optreden. De sportverenigingen hebben al jaren lopen zeuren om geld, ze hebben de stroming naar multifunctionele gebouwen, complexen, sportvelden links en rechts om zich heen gezien. Ze hebben derhalve ook zelf dit “multi” kunnen oppakken maar zijn door eigenwijsheid en eigenzinnigheid rond hun “Eigen IDENTITEIT” er bewust niet aan begonnen. Als dus nu de politiek een aanjaag rol moet gaan vervullen en daar tijd en aandacht aan moet besteden blijft er te weinig tijd en aandacht over de werkelijke problemen. Denk maar eens aan de verdeling van gelden in de zorg, wie krijgt nog wel zorg en wie niet, en wat mag dat kosten. En welke vorm van aanjagen moet de politiek gaan oppakken om de mensen te laten beseffen dat ze meer voor elkaar moeten gaan zorgen.
  Dus politiek moet afdwingen en onder voorwaarden gelden toekennen aan sport verenigingen. Sportverenigingen kunnen ook de leden om bijdragen vragen. Dit kan met geld maar ook met hulp: samen bouwen etc. Laat de politiek zich hiermee niet hoeven bemoeien in de zin van een aanjaag rol of zo…

  @robert duis
  Dus alhoewel we bijna tot dezelfde conclusie komen denk ik dat jouw motieven geheel verschillen van de mijne. Een eigen identiteit voor een sportvereniging lijkt op politiekbedrijven op het grasveld in plaats van waar de sport eigenlijk voor is: trainen en prestaties neer zetten..

  De punten want daar zitten jullie allemaal weer op te wachten natuurlijk. Welnu hier krijgt iedereen een punt want Iedereen is het eens met elkaar. En daarom krijgen ze nu net weer geen punt.
  Eigenlijk moet ik een eigenwijs clublid een punt afnemen…

 5. robert duis

  @Johan Kousbroek.

  Voor de goede orde:
  ________________

  Indien ik schrijf:

  ” SC Doesburg …… ontwikkelen tot top-amateur-voetbal-niveau” …. dan bedoel ik: TRAINEN en PRESTATIES.

 6. Aernoudt Bottemanne

  Een sportvereniging is geen commercieel bedrijf, wellicht dat de heer Kousbroek dat ontgaan was (3 in pand refereer ik hier aan). Net als het bestaan van, inclusief contact met de gemeente, een overkoepelend orgaan voor alle Doesburgse sportverenigingen…

  De sfeer bij een voetbalclub is doorgaans nogal anders dan bij een (bijvoorbeeld) korfbal of hockey vereniging. Dat er dus ruimte moet blijven voor een stuk eigen identiteit lijkt mij dan ook zeer wenselijk.

  De uitspraak dat de politiek en gemeente die zich over de “werkelijke problemen” zouden moeten bekommeren, zoals de heer Kousbroek aangeeft, is op z’n minst opmerkelijk te noemen. Sport is een wezenlijk onderdeel van een gemeente/samenleving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑