Tijdens de Culturele Zondag op 1 februari in Doesburg kunnen bezoekers in de Historische Boekdrukkerij De Arend een bijzonder aantal lettertypes bekijken. Arie Niks, de eigenaar van de historische drukkerij, zal dan met loden letters een tekst zetten en vervolgens drukken.

 

In deze unieke drukkerij staan momenteel circa 250 letterbakken vol met letters, zowel in lood gegoten als uit hout vervaardigd. Het aantal lettertypes beperkt zich echter tot zo’n 40. Er is namelijk voor elke grootte een eigen letterkast nodig. Vele mensen weten het niet, maar in de computer thuis zitten ongeveer 60 verschillende types. Voor ons leesbaar staan er ongeveer 6.000 geregistreerd in Brussel.

 

Arie is trots op zijn letterbezit. “Er zijn vele bekend namen bij, zoals Garamond, Nobel, Times, Libra, enz. Maar de houten letters genieten toch mijn voorkeur, hoewel ze stokoud zijn. Daar druk ik zondag ook mee.”

 

De Historische Boekdrukkerij De Arend bevindt zich aan de rand van de oude historiche binnenstad van Doesburg aan de Burg. Nahuyssingel 28. De toegang is gratis. De boekdrukkerij is open van 12.00 tot 17.00 uur.

boekdrukkerij