Brandweer Doesburg onder regie Gelderland-Midden

Tien brandweerkorpsen gaan met ingang van 1 januari 2014 gaan samen in één regionale organisatie: Brandweer Gelderland-Midden. Ook de intergemeentelijke brandweer Rijn-IJssel, waar de gemeente Doesburg onder valt, maakt deel uit van deze nieuwe organisatie. Samenwerken onder één paraplu maakt het mogelijk om de slagkracht te vergroten en overkoepelende zaken slimmer te organiseren, zo laat Gemeente Doesburg weten.

 

Alle werkzaamheden ten aanzien van de dagelijkse brandweerzorg, zoals het blussen van branden en de hulpverlening bij ongevallen, blijft de brandweer uitvoeren vanuit de lokale brandweerkazernes. Dus ook in Doesburg.

 

Binnen de nieuwe organisatie blijft de brandweer dichtbij de lokale gemeenschap staan. Vrijwilligers vormen de ruggengraat van de organisatie: nu en in de toekomst. De brandweer blijft uitrukken vanuit de lokale kazerne in de dorpskern.

 

De schaalvergroting maakt het mogelijk om een aantal zaken gezamenlijk te organiseren, zoals opleidingen en oefeningen. Andere voorbeelden zijn de inkoop van materieel en advisering over brandpreventie. De brandweerkorpsen werkten in het verleden al samen op dit gebied. Die samenwerking wordt verder geïntensiveerd met als doel verdere professionalisering van de brandweer. Al het personeel, beroeps/vrijwilligers, gaat over naar de nieuwe organisatie.

 

In noodsituaties belt u 112 voor de brandweer. Bij algemene vragen kunt u contact opnemen met de brandweer op nummer 0800-8446000. Meer informatie over Brandweer Gelderland-Midden vindt u op www.brandweer.nl/gelderland-midden.

 

Aanleiding voor het vormen van één brandweerorganisatie is de Wet Veiligheidsregio’s die de taken van de hulpdiensten beschrijft en een aantal basiseisen stelt aan de organisatie van onder andere de brandweer. De afgelopen tweeënhalf jaar is door gemeenten, brandweerkorpsen en de regionale brandweer veel werk verzet om de overgang naar de nieuwe organisatie te realiseren.

 

In 2011 hebben de burgemeesters van de zestien gemeenten in Gelderland-Midden (Arnhem, Barneveld, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Rijnwaarden, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort en Zevenaar) besloten tot regionalisering van de brandweer. Deze zestien burgemeesters maken deel uit van het bestuur van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden. Dit bestuur stelt onder andere de begroting, de taken en het kwaliteitsniveau van de brandweer in de regio vast.

 

4 reacties

 1. Frans van der Krul

  Ben zeer benieuwd wat hier wordt bedoeld:De brandweer blijft uitrukken vanuit de lokale kazerne in de dorpskern.
  Zijn wij een Dorpskern en van wie dan wel?Of is het kwartje in Doesburg nog niet gavallen, (samenwerken?)

 2. Victor Kloosterman

  Ik zou op iedere steen zout leggen.

 3. Frans van der Krul

  Net wintervoorraad zout ingeslagen.

 4. Hans Bleker

  Lijkt me goede zaak. Voor de Doesburgse veiligheid gaat er niets veranderen. Tevens strooizout inslaan lijkt me een goede zaak Frans!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑