Het Amsterdamse Brisk Recorder Quartet laat op zondag 22 november muziek van Johann Sebastian Bach klinken in de Gasthuiskerk in Doesburg. Naast muziek van Bach klinken korte eigentijdse muzikale commentaren van Mayke Nas, Guus Jansen en Toek Numan.

 

Brisk betekent levendig en wakker. ‘De genadeklap voor het imago van braafheid van de blokfluit’,  schreef een recensent ooit over BRISK. Variatie in stijl en sfeer, virtuositeit en luchtigheid – dat zijn de ingrediënten voor een concert van het kwartet.

 

Naar aanleiding van het programma op de 22e schreef Classiquenews: ‘… er waait een verbazingwekkende bries vanuit Nederland, vol kleuren, raffinement en energie …  schitterende transcripties en prachtige nieuwe stukken!’

 

Sinds de oprichting in 1986 gaf Brisk talloze concerten op podia en festivals van naam in vele Europese landen, Bolivia, Canada en de VS. Ze maakten opnamen voor radio en televisie in Nederland en in het buitenland, en is op een tiental, door de pers zeer geprezen cd’s te beluisteren.

 

Met een gedurfde programmering van oude en hedendaagse muziek verkent het ensemble de grenzen van het repertoire. Zij werken regelmatig samen met collega-musici, en ook met kunstenaars uit andere disciplines zoals acteurs, regisseurs, tekstschrijvers en filmers.

 

Vele componisten droegen werk op aan het kwartet. Brisk maakte naam door de levendige vertolkingen van oude muziek, de zoektocht naar onbekend repertoire en de vele bewerkingen die het ensemble maakte in de traditie van het instrument.

 

In hun programma’s met oude muziek klinkt vaak nieuw werk als commentaar of contrast.

 

Brisk geeft regelmatig concerten met specialisten in de hedendaagse muziek zoals pianiste Tomoko Mukaiyama, componist en improvisator Guus Janssen, zangeres Greetje Bijma en slagwerker Ramon Lormans.

 

Het kwartet heeft een uitgebreid instrumentarium, dat door intensieve contacten met blokfluitbouwers uit de hele wereld voortdurend in ontwikkeling is. Daarmee kunnen composities uit de renaissance, de barok, de 20e en de 21e eeuw elk in hun eigen stemming en klankkleur worden uitgevoerd.

 

Zij verschijnen altijd op het podium met een enorme verzameling blokfluiten. Op 22 november zijn de musici vanaf 15.00 uur aanwezig om een toelichting te geven op hun instrumenten en op het programma. Het concert begint om 15.30 uur.

 

Na het concert is er gelegenheid voor een drankje en na te praten met de musici. Het concert duurt ongeveer een uur. Toegang 13 euro voor 65-plus 12 euro en voor donateurs van StiDoMu 11 euro kinderen tot 12 jaar gratis.

 

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn Xycleservice, PlusFit DoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut Events, Dierendingen, LekkerszenZo, Restaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk Doesburg en Hotel Doesburg.

 

Foto: dhr. B. Honig