Burgemeester Noordewier ondertekent Manifest tegen haat

Waarnemende burgemeester Gosse Noordewier van Doesburg ondertekent op woensdag 1 juli het Manifest ‘Liefde is sterker dan haat’. Daags na terreurgeweld in Tunesië, Frankrijk en Koeweit kondigden de initiatiefnemers de ondertekening van het manifest aan.

 

Woensdagavond 14 januari  jl. gebeurde er iets heel bijzonders in Doesburg. Op die koude avond kwamen ongeveer 150 Doesburgers naar de Markt om blijk te geven van hun afkeer over de aanslag in Parijs op de redactieleden van het satirisch blad Charlie Hebdo. Tegenover deze uit haat geboren aanslag stelden de deelnemers aan de manifestatie: “Liefde is sterker dan haat”.

 

Bijzonder aan deze gebeurtenis was dat uit alle verschillende gemeenschappen uit de veelkleurige Doesburgse samenleving mensen aanwezig waren. Doesburgers lieten van zich horen en kwamen in beweging. Het was een warme douche van Doesburgse saamhorigheid op een ijskoude winteravond.

 


Na de manifestatie leek het bij deze ene mooie gebeurtenis te blijven, maar niets is minder waar. Vertegenwoordigers van verschillende Doesburgse gemeenschappen hebben zich in de afgelopen maanden de vraag gesteld: “En nu? Willen we wachten tot een volgende calamiteit of gaan we in ons eigen veelkleurige Doesburg zelf  aan de slag om te voorkomen dat onbekendheid en onwetendheid over “wie anders zijn” kunnen leiden tot vooroordelen en zelfs haat tussen Doesburgers?”.

 

Het antwoord op deze vraag is vastgelegd in een Manifest. Alle Doesburgers worden uitgenodigd om dit Manifest te ondertekenen. De initiatiefnemers willen hun initiatief nadrukkelijk samenleving-breed neerzetten en niet beperken tot de verhoudingen tussen islamitische en overige Doesburgers. De diversiteit in de Doesburgse samenleving is vele malen veelkleuriger.

 

De initiatiefnemers willen ook realistisch zijn. Ze hebben geen ambitie om de tegenstellingen in de wereld op te lossen, maar wel de ambitie om te voorkomen dat gebeurtenissen elders in de wereld de verhoudingen tussen verschillende bevolkingsgroepen in de Doesburgse samenleving beïnvloeden.

 

De eerste zin van het Manifest luidt: ‘Wij, inwoners van Doesburg, vinden dat in onze samenleving voor iedereen ruimte is om op zijn of haar manier in het leven te staan’. Dat vraagt om belangstelling voor elkaar, de bereidheid elkaar te ontmoeten en te leren kennen én de bereidheid om elkaar aan te spreken op  vooroordelen en onverdraagzaamheid. 

 


‘Als iedereen bereid is een klein steentje bij te dragen aan respect en verdraagzaamheid in zijn of haar buurt, bedrijf, school, organisatie of vereniging dan zorgen we samen voor een mooi veelkleurig Doesburg waar iedereen zichzelf kan zijn zonder haat of pijn vanwege anders zijn’, aldus Ben Kruk namens de initiatiefnemers.

 

Op woensdag 1 juli wordt het Manifest “Liefde is sterker dan haat” door de initiatiefnemers aangeboden aan Doesburgs eerste burger, waarnemend burgemeester Gosse Noordewier. Daarna zal hij als eerste zijn handtekening onder het Manifest zetten, gevolgd door de leden van de initiatiefgroep.

 

6 reacties

 1. Doree Colenbrander

  De eerste zin uit het manifest is de volgende: ‘Wij, inwoners van Doesburg, vinden dat in onze samenleving voor iedereen ruimte is om op zijn of haar manier in het leven te staan.” Dat vraagt om belangstelling voor elkaar, de bereidheid elkaar te ontmoeten en te leren kennen én de bereidheid om elkaar aan te spreken op vooroordelen en onverdraagzaamheid.

  Das mooi, zullen we dan de participatiewet niet uitvoeren? De fraudewet negeren? Beide wetten zijn gebaseerd op wantrouwen en vooroordelen en getuigen van een grote mate van onverdraagzaamheid

 2. Frans van der Krul. FNVlokaal Doesburg

  Als iedereen bereid is een klein steentje bij te dragen aan respect en verdraagzaamheid zal het stuk beter gaan ook in Doesburg.
  Maar vertillen de iniatiefnmers zich hier niet?
  Liefde is zeker sterker dan haat en het onheus bejegenen van de burger.
  Ik denk hierbij aan de contacten met de ambtenaren van de sociale dienst.
  Veel van deze contacten worden als vernederend ervaren en de schaamtegevoelens die dit alles oproept, het weerhoudt veel mensen om gebruik te maken van regelingen voor inkomen.
  De wijze van denken om op deze wijze mensen vanuit kwade trouw te benaderen zal zeker contra productief zijn.
  Brieven raken zoek, Willekeur, Consulenten zijn slecht bereikbaar, onvoldoende voorlichting, onheuse bejegening, dreigbrieven met tekst: als u hieraan geen gevolg geeft KAN het gevolgen hebben voor uw uitkering, deze soort taal gebruik gaat uit van wantrouwen en niet van vertrouwen.
  De menselijke maat is soms zoek, krijg ik vaak te horen.
  De sociale dienst functioneert soms slecht. Mensen met een minimuminkomen voelen zich dan gekleineerd.
  Mensen voelen zich klem gezet en zijn vaak radeloos omdat er geen perspectief is op bijvoorbeeld een gewone baan. Als ze protesteren leidt dat heel vaak tot het dreigen met een korting op de uitkering en, is dit wat Liefde sterk maakt?

 3. bianca rutjes

  Ik sluit me bij de vorige reacties aan. Met de Participatiewet en de Fraudewet is het niet mogelijk een eerste zin in het manifest te stellen: “Wij, inwoners van Doesburg, vinden dat in onze samenleving voor iedereen ruimte is om op zijn of haar manier in het leven te staan.’ Dat is voor Participatiewetters geen realiteit.

  Daartoe dienen de Doesburgers ook te bekijken met welke bedrijven en organisaties ze in zee gaan voor wat betreft ogenaamde re-integratie. Respect en verdraagzaamheid staan daar niet hoog in het vaandel. Al is dat vaak niet meteen openlijk aan de oppervlakte te zien. Respect en verdraagzaamheid vragen een definitie en een invulling van de burger voor de woorden ‘maatwerk’ en ‘participatie’.

 4. Angelique Ende

  Een mooi manifest. Een prachtig doel. Ik ben het eens met de vorige reageerders dat de huidige wetgeving maar wat vaak is gebaseerd op wantrouwen in plaats van op vertrouwen. Als overheid geef je hiermee niet het goede voorbeeld. Gelukkig staat het bieden van maatwerk bij alle wetten centraal. Een mooie kans voor onze gemeente om alle beleid en de uitwerking daarvan goed onder de loep te nemen en daarbij dit manifest als uitgangspunt te nemen.

 5. Harry Dijkstra

  Onderzoek alles behoud HET GOEDE

 6. robert duis

  @Love and Hate.

  Stop talking and writing.

  Just listen to:

  https://youtu.be/E2VCwBzGdPM

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑