De maand september is carillonmaand in Doesburg. Iedere zaterdag in september speelt een andere beiaardier op het carillon van de Martinikerk te Doesburg. De concerten die op zaterdagen klinken, worden in samenwerking met de Nederlands Beiaardschool in Amersfoort georganiseerd. De beiaardschool leidt op tot beroepsbeiaardier en is verbonden aan het conservatorium van Utrecht. Een zaterdagmiddagprogramma zal op 21 september te horen zijn vanaf de toren van de Martinikerk te Doesburg. De Argentijnse beiaardier, Juan Andrés Verdaguer, zal een afwisselend programma verzorgen.

 

Het eerste werk dat op 21 september klinkt is een aantal delen uit Ludus Modalis van de Belgische componist Geert D’Hollander. Deze beiaardier is zeer bekend in de beiaardwereld en heeft voor dit instrument veel geschreven.

 

Naast bekende composities als een Preludium en Fuga van J.S. Bach en het lied ‘Gute Nacht’ uit Die Winterreise van F. Schubert komt ook de bekende ‘The Entertainer’ van S. Joplin voorbij. Vanzelfsprekend mogen Zuid-Amerikaanse componisten niet ontbreken. De ‘Sons de Carrilhões’, oorspronkelijk voor gitaar, laten het carillon zingen. Tot slot worden drie Tangos’ ten gehore gebracht. Deze zijn door de beiaardier zelf gearrangeerde voor carillon.

 

Op zaterdagmiddag 7 september klonk het spel van de organist van de Martinikerk, die tegenwoordig ook de beiaardierstudie heeft opgepakt. Tijdens de Open Monumentendag van Doeburg bespeelde stadsbeiaardier Frans Haagen het carillon.

 

Programma zaterdag 21 september 2013 door Juan Andrés Verdaguer

* Geert D’Hollander             – delen uit Ludus Modalis

* J.S. Bach                         – Preludium, fuga en allegro (arr. Bernard Winsemius)

* Juan Pernambuco             – Sons de Carrilhões (arr. Juan A. Verdaguer)

* Franz Schubert             – Uit ‘Die Winterreise’, Gute Nacht (arr. Arie Abbenes)

* Scott Joplin                         – The Entertainer (arr. Arie Abbenes)

* Jeff Rottiers             – Lamento voor beiaard

* Juan A. Verdaguer             – Drie Tango’s – Ella Volver en Adios Nonino

gearrangeerd door de beiaardier zelf