CDA Doesburg stelt vragen over entreebeleid Expeditie 777

CDA Doesburg wil dat ook bezoekers van buiten Doesburg gratis naar Expeditie 777 mogen. Dit zou volgens CDA voorwaarde zijn bij het verstrekken van een gemeentelijke subsidie voor het slotevenement in september, van een serie activiteiten rond de 777ste verjaardag van Doesburg. CDA krijgt bijval van coalitiegenoot Stadspartij Doesburg.

 

Al enige tijd is er onduidelijkheid over de entreegelden die gevraagd worden door De Plaats uit Arnhem, die verantwoordelijk is voor het meerdaagse slotevenement in september. Na vragen vanuit de politiek is het entreebeleid aangepast en kunnen inwoners van Doesburg gratis naar binnen. Voorwaarde is wel dat ze zich vooraf via de website www.d777.nl/kaartverkoop registreren.

 

Op die site staat te lezen dat niet-inwoners van Doesburg 12,50 euro betalen. Inwoners van Doesburg betalen 2,50 euro voor een programmaboekje, zo staat er te lezen. Dit is volgens CDA in strijd met gemaakte afspraken in 2013 toen de gemeenteraad op voorwaarde akkoord ging met het verstrekken van een subsidie.

 

CDA wil nu van het College van B & W schriftelijk antwoord op een reeks van vragen. Zo wil CDA weten of er in de subsidiebeschikking aan Stichting Doesburg 777 de voorwaarde is opgenomen dat het om gratis toegankelijkheid gaat bij activiteiten van Doesburg 777. Ook wil CDA weten of de festiviteiten Expeditie Doesburg 777 onder de hoede vallen van Stichting Doesburg 777. Ook vraagt CDA os het college de mening deel dat het vragen van toegangsgelden voor niet-Doesburgers in strijd is met het raadsbesluit.

 

De kritische houding van CDA ten aanzien van Expeditie 777 wordt op Twitter onderstreept door Stadspartij Doesburg. CDA laat weten dat het ondanks het zomerreces uitgaat dat er binnen 30 dagen schriftelijk antwoord binnen is op de gestelde vragen.

 

7 reacties

 1. Frans van der Krul.

  Kreeg vorige week bericht dat je je ook niet meer kan aanmelden voor de Expeditie777, inschrijving was vol?
  Ben het wel met de vragen van Staspartij en het CDA hier eens, vreemde gang van zaken, op mijn vragen aan
  Jeanet Hacquebord heb ik deels antwoord gekregen, maar na de vraag van wordt er betaald voor de expeditie, bleef het antwoord uit.Jammer deze gang van zaken, mooie expeditie en als toetje nog een ton toe.

 2. Frans van der Krul.

  Kreeg vorige week bericht dat je je ook niet meer kan aanmelden voor de Expeditie777, inschrijving was vol?
  Ben het wel met de vragen van Stadspartij en het CDA hier eens, vreemde gang van zaken, op mijn vragen aan
  Jeanet Hacquebord heb ik deels antwoord gekregen, maar na de vraag van wordt er betaald voor de expeditie, bleef het antwoord uit.Jammer deze gang van zaken, mooie expeditie en als toetje nog een ton toe.

 3. Theo Maas

  Toegangsgelden Expeditie 777

  Het bestuur van Doesburg777 heeft bij het heffen van toegangsgelden voor Expeditie777 een onderscheid gemaakt tussen Doesburgers en niet-Doesburgers. Niet-Doesburgers betalen € 10 toegang. Doesburgers betalen niets en krijgen voorrang bij het reserveren van plaatsen. Waarom hebben wij dit onderscheid gemaakt?

  De gemeente Doesburg betaalt een deel (25%) van dit project. De Stichting Doesburg777 is erin geslaagd om de andere 75% van de kosten van Expeditie777 uit andere bronnen te financieren. De begroting van Expeditie777 is mede gebaseerd op inkomsten uit het heffen van toegangsgelden.

  Als er meerdere subsidiegevers zijn, zijn er ook meerdere subsidievoorwaarden. Dat betekent in beginsel dat de voorwaarden die een financier kan stellen aan het project in verhouding moeten zijn tot de omvang van haar financiële bijdrage.

  De gemeenteraad heeft een amendement aangenomen op deze begroting waarmee de toegankelijkheid van de festiviteiten is verzekerd. Het argument dat in het amendement wordt aangevoerd om geen toegangsgelden te heffen is dat de viering van Doesburg777 ook voor mensen met een laag inkomen toegankelijkheid moet zijn. De Doesburgse gemeenteraad vertegenwoordigt de belangen van de Doesburgse bevolking. Daarom worden er geen toegangsgelden geheven voor Doesburgers en krijgen Doesburgers voorrang.

  75% van de toegangskaarten worden echter door andere financiers bekostigd. Deze financiers hebben subsidie verleend op basis van de begroting van Expeditie Doesburg777, waar het heffen van toegangsgelden onderdeel van uitmaakt. Op basis hiervan kunnen toegangsgelden geheven worden voor niet-Doesburgers. Hiermee wordt tevens voorkomen dat niet-Doesburgers worden gesubsidieerd voor een evenement dat bedoeld en opgezet is voor en door Doesburgers.

  Inmiddels hebben zich een kleine 400 mensen – allen Doesburgers, want de inschrijving voor niet-Doesburgers is nog niet opengesteld (Doesburgers hebben immers voorrang) aangemeld. Van dat aantal zijn er 10 die geen programmaboekje wilden en dus geen 2,50 euro hebben betaald.

  Overigens vergist de heer Van der Krul zich. De inschrijving voor de Expeditie is nog niet vol. Wel is de inschrijving van spelers en locaties gesloten. De repetities zijn nu in volle gang. TIP: Er is nog wel plaats voor vrijwilligers die als publieksbegeleider of achter de schermen actief worden.

  Stichting Doesburg 777

 4. Sylvia Willems

  Beste Franse en andere mensen, je kan (nog steeds) gewoon kaarten bestellen. Gratis, zonder programmaboekje dan.
  Doen hoor! Het wordt wel heel leuk!…….

 5. Frans van der Krul.

  Theo en Sylvia,
  Dank voor de aanvullende info, helaas is de gang van zaken zodanig vertroebeld dat ik het niet meer leuk kan vinden.

 6. Peter van den Broeke

  Beste Frans, als ik een beetje tussen regels door lees van je reacties dan stond jouw besluit al vantevoren reeds vast om dit evenement “niet meer leuk te vinden”. Ik vraag mij dan ook af waarom je reageert op zo’n bericht.
  Hou me ten goede hoor, ik ben van mening dat een goeie reactie bijdraagt aan het artikel, vooral om de onduidelijkheden uit de wereld te helpen. En daarbij schat ik je altijd in als zijnde een kritische lezer en dat waardeer ik ook.
  Natuurlijk ben je als organisator aan regels gebonden wanneer je aan fondswerving doet en dat is niet altijd eenvoudig.

 7. Rob Gossink (CDA Doesburg)

  Best een opmerkelijke reactie van de voorzitter van de stichting Doesburg 777. Het is toch echt de gemeenteraad die (in dit geval) de subsidievoorwaarden bepaald en niet de stichting Doesburg 777. Het raadsbesluit waaronder de gemeentelijke subsidie is verleend spreekt van het niet heffen van entreegelden voor de bezoekers/deelnemers en maakt dus GEEN onderscheid tussen Doesburgers en niet-Doesburgers. Dat andere subsidieverleners hun subsidiebesluit hebben gebaseerd op de begroting van de stichting waarin wel entree- gelden zijn opgenomen staat geheel los van het subsidiebesluit van de gemeente.
  Wij zijn van mening dat het college, als uitvoerder van het raadsbesluit, aan zet is en wachten de reactie en actie van het college af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑