CDA Doesburg wil uitschenktijd kantines verlengen

CDA Doesburg vindt dat sportkantines langer open moeten blijven na wedstrijden. Nu is het zo dat de kantine een uur na de laatste wedstrijd moet sluiten. CDA wil deze tijd oprekken naar twee uur.

 

Het diende daarvoor tijdens de jongste raadsvergadering een amendement in. Deze kreeg steun van SP, Stadspartij en VVD. Daarmee was er een meerderheid. Het college heeft aangegeven nader onderzoek te doen naar eventuele effecten bij de handhaving. Komende maand wordt het raadsvoorstel daarom opnieuw behandeld.

 

Volgens het CDA is een maximale uitschenktijd van 1 uur na afloop van een sportactiviteiten te krap bemeten als na afloop van de activiteit nog allerlei opruim-, schoonmaak- en douche-activiteiten moeten plaatsvinden. ‘Wanneer deze bezigheden beëindigd zijn is er nagenoeg geen tijd meer om een drankje te drinken in de sportkantine, de zogenaamde “derde helft”. Nu is onze fractie er natuurlijk niet op uit om zo lang mogelijk de kantine open te houden, maar we vinden het wel belangrijk dat er duidelijke en werkbare regels zijn voor de schenktijden van alcohol. Van een werkbare regel is geen sprake bij een tijdsnormering tot maximaal 1 uur’, aldus CDA.

 

Via een wijzigingsvoorstel heeft het CDA voorgesteld om de uitschenktijd op te rekken naar twee uur na afloop van de (sport)activiteit.

 

CDA: ‘Wij vinden dat de kantine een belangrijk sociaal ontmoetingspunt is en veel verenigingen zijn financieel medeafhankelijk van opbrengsten uit de kantine. Een uitschenktijd van maximaal 1 uur, inclusief allerlei schoonmaak- opruim- en douchebezigheden, draagt hieraan onvoldoende bij. Vandaar ons voorstel naar een verhoging naar maximaal 2 uur’.

7 reacties

 1. Kees van Immerzeel

  Het CDA gebruikt een vals argument. Verschillende keren is door het College duidelijk gemaakt dat het schenktijd-uur ingaat als de dames/heren in de kantine verschijnen, dus ná het opruimen en douchen. Het is feitelijk kwalijk van het CDA om dit argument dan toch te blijven gebruiken.

 2. Rob Gossink

  Kees, een bestuursrechter beoordeelt een geschil op de inhoud van de verordening en niet op wat het college tijdens een raadsvergadering meedeelt.

 3. Hans Bleker

  Zo is het Rob. Tevens vind ik het een prima regeling. Sportclubs en andere verenigingen met kantines zijn over het algemeen zeer verantwoorde omgevingen voor jongeren om in contact te komen met alcohol. Sport en verantwoord drinken gaat hand in hand wat mij betreft.

 4. Frans van der Krul

  Is dit geen oneerlijke concurrentie met de lokale horeca?

 5. Hans Bleker

  Frans, daar heb je wel een punt. Toch denk ik dat het ‘verlies’ dat bepaalde horeca naar aanleiding van deze uitbreiding beperkt zal zijn. En zoals ik eerder zei, de gemeenschappen bij verenigingen zijn verantwoordelijke en toezichthoudende groepen mensen. Ik zou mijn zoon liever een uurtje langer bii SC Doesburg een biertje zien drinken dan dat hij de straat op gaat of naar een kroeg. Vanuit die optiek vind ik het juist een sterke actie.

 6. Rob Gossink

  Frans,het is juist de verplichting van de Rijksoverheid om een dergelijke verordening op te stellen juist om oneerlijke concurrentie te voorkomen.

 7. Frans van der Krul

  De verplichting van de Rijksoverheid om een dergelijke verordening op te stellen is juist om oneerlijke concurrentie te voorkomen? Maar die zelfde overheid laat zich niet uit over het aantal uren, dat is de keuze van de lokale politiek en die dient rekening te houden, zeker nu, met de lokale horeca die het al moeilijk heeft!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑