Jan Baggerman en Marjanne Wijnen hebben onlangs een lezing verzorgd over Chinese Symboliek en het ontstaan van het Chinese schrift.  Marjanne Wijnen, die jarenlang in China woonde en werkte is eigenaresse is van Lián Art & Gifts aan de Bergstraat,  Jan Baggerman is gespecialiseerd in Chinese Kalligrafie en is diverse keren langdurig in China geweest om  lessen te volgen bij een meester in de Kalligrafie. Beide zijn gepassioneerd over China en hebben specifieke kennis die ze graag willen delen.

 

Omdat er zoveel onbekend is over dit land, verzorgen zij jaarlijks één of meerdere lezingen met een thema uit de Chinese cultuur om meer inzicht te geven. In China draait alles om Symboliek, bijna elke afbeelding heeft een indirecte boodschap en de boodschap is vaak gevormd rondom de klank van het woord.

 

Jan Baggerman vertelde over de opbouw van een Chinees Karakter en citeerde een Chinees volksverhaal die hij helemaal heeft gekalligrafeerd op een mooie scroll.  Bij de onhulling van dit stukje meesterwerk, werd het stil in de zaal. Een verhaal met meer dan 2000 tekens.

 

Na de lezing bij podium Acanthus werd er een bezoek gebracht aan Lián Art&Gifts om daar de nieuwe aankopen te bekijken en uitleg te krijgen over de symboliek op de vazen en van de beelden. Jan Baggerman Kalligrafeerde op wens een passend karakter of een mooie wens.  De thema’s “Chinese beelden en Symboliek”  en “Chinese tekens en Kalligrafie” zijn zeer goed ontvangen.  Een ieder was uiterst verrast en zeer geïnteresseerd in de onderwerpen die wezenlijk onderdeel zijn van de Chinese Cultuur, aldus Marjanne Wijnen.

photo-367