College verleent vergunning aan Only for Men

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de vergunning voor Only for Men na heroverweging alsnog te verlenen. Het college had in april dit jaar besloten geen vergunning te verlenen. Dat oorspronkelijke besluit tot weigering is genomen op beleidsmatige gronden. Dit beleid is gericht op het behouden van een complete, compacte en comfortabele binnenstad. Het college onderschrijft nog steeds dit uitgangspunt. Naar aanleiding van de ingebrachte bezwaren komt het college echter tot de conclusie dat het aanvankelijke besluit in dit geval juridisch niet houdbaar zal zijn. Dit is verwoord in de beslissing op het bezwaarschrift. Het college heeft het bezwaarschrift gegrond verklaard. Dat heeft de gemeente zojuist bekendgemaakt.


In het besluit van 19 april 2012 heeft het college een afweging gemaakt tussen het belang van het behoud van een compact kernwinkelgebied enerzijds en het verzoek tot vestiging van Only for Men buiten het kernwinkelgebied anderzijds. Het college heeft daarbij het belang van het compacte kernwinkelgebied laten prevaleren en de vergunning geweigerd. Dit is voornamelijk gebaseerd op de winkelbalans die door MKB-Reva in 2009 is opgesteld.


De winkelbalans is ook leidend geweest bij het begrenzen van het kernwinkelgebied in het huidige bestemmingsplan. De winkelbalans gaat uit van het compact houden van het kernwinkelgebied om zo de binnenstad te versterken en leegstand van winkels te voorkomen. Dit uitgangspunt is neergelegd in het bestemmingsplan dat leidend is geweest bij het aanvankelijke besluit van het college om de omgevingsvergunning te weigeren.


In de bezwaren is naar voren gebracht dat het college daarbij niet het goede afwegingskader heeft gehanteerd. Het gaat er niet om of een vestiging in de binnenstad de voorkeur verdient. Het gaat erom of de gewenste detailhandelsvorm op het perceel aan de Barend Ubbinkweg 9 een aantasting of ontwrichting vormt van de detailhandelsstructuur in de binnenstad. Mede gelet op de ingebrachte bezwaren komt het college tot de conclusie dat dit juridisch niet houdbaar is, aldus de gemeente in zojuist uitgebracht persbericht.


Wethouder Willem Bouman (SP) neemt een minderheidsstandpunt in. Hij is van mening dat de kwetsbare binnenstad blijvend beschermd moet worden. En als Action zich alleen in de binnenstad mag vestigen, dan moet dat volgens Bouman ook gelden voor Only for Men.

20 reacties

 1. Casper Bakker

  Lees ik het nou goed dat de gemeente het eigenlijk niet wil toestaan, maar het dat juridisch nooit zou houden en ze het daarom toch toestaan? Dus hun besluit van april is ook al juridisch verwerpelijk. Die lui maken er echt een potje van.

  En aan de gemeente: waarom staan jullie eigen persberichten niet op http://www.doesburg.nl?

 2. Rob Gossink (CDA-Doesburg)

  Heel goed nieuws. Dit is goed voor Doesburg. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het omslagmoment van het college hing al een tijdje in de lucht en achter de schermen is door de voltallige oppositie en uiteindelijk ook de Stadspartij flink druk uitgeoefend. Dat het college uiteindelijk “om” is gegaan is natuurlijk uitstekend. Opvallend is wel het uitgesproken minderheidsstandpunt van SP-wethouder Bouman. Normaal gesproken gaat het college er prat op dat er met 1 mond gesproken wordt en nu moet binnen het college toch het standpunt van de SP nog even apart genoemd worden. Maar goed, het resultaat telt. En nu de Action nog binnenhalen….

 3. Appie van der Beek (stadspartij)

  Mooie aanwinst voor Doesburg.

 4. Luana

  Had daar liever de Action gehad…

 5. Hanny

  Voor Action is het te laat, hadden ze toen gelijk moeten doen. Nu een winkel waar je niks aan hebt.
  Inderdaad maar half gekeerd, jammer voor de Doesburgse bevolking.

 6. Vincent

  Mooie aanwinst voor de stad en een publiekstrekker voor de regio!
  Met alle respect; een pand als de Linie kan geen betere nieuwe “bewoner” wensen ipv ……

 7. Frans van der Krul

  Ben blij met de komst van een winkel zoals O4M, beter dit dan leegstand, Action had meer werkgelegenheid op geleverd, hopelijk nu nog Action in de stad Doesburg binnen halen!Zijn velen tevreden!

 8. Gert-Jan

  Heeft O4M ook grote maten? Anders heb ik er helemaal niks aan.

 9. Ann Leeksma

  Na het bezoeken van OFM komt het winkelend publiek vanzelf in de binnenstad; omzet voor iedereen !!!

 10. doesburgje

  zo te zien en te lezen zijn sommige weer een beetje negatief(het is ook nooit goed), ik zeg prima er is niets tegen concurrentie en ik hoop op meer mensen richting doesburg. en wat betreft de Action, van mij mag die in de bieb, maarja ik denk dat de Action een beetje genoeg heeft van dat geneuzel in doesburg……

 11. Hanny

  Ben zeer benieuwd hoeveel van die mannen die naar O4M gaan in de binnenstad komen.
  Ben bang van erg weinig.
  Meeste mannen kopen kleren en gaan als de bliksem weer naar huis, die houden helemaal niet van winkelen

 12. Yvonne Irving PvdA

  Goed nieuws. De leegstand is hierbij aan een eind gekomen. Hopelijk zullen ze er snel in gaan. Het is nu aan de ondernemers van de binnestad om hier positief op in te springen. Voor zover wij hebben begrepen wil O4M heel graag mee werken aan initiatieven die hun klanten ook naar de binnestad kunnen lokken.
  Vraag bijvoorbeeld op hun site een link aan naar jou bedrijf!In het toeristen seizoen een verbinding per pony/paard en wagen opzetten tussen linie en stad zullen de passanten van de haven ook gebruik van maken. ,.De kassabon van O4M is goed voor??? vul zelf maar in!! Neem een positieve houding aan! Ondernemen is aan de weg timmeren.

 13. Marinus

  Tjonge jonge, weer wordt het schrijnend duidelijk wat voor zwak college we hebben. Het blinkt uit in inconsequent besluitvorming. Ik ben wel erg benieuwd onder welke druk me nu is bezweken. Dat het juridisch niet stand zou houden had men zich inderdaad in de tijd van de Action ook al kunnen bedenken. Dan hadden we tenminste een winkel gehad waar heel Doesburg wat aan zou hebben. Wat er nu in komt is weer voor een erg dunne (boven)laag van onze bevolking.
  Jammer jongens, weer een bestuurlijke misser, voor de zoveelste keer.

 14. Bart

  @ Allen: Ik snap hier niets van!
  Wat is nu het nuance verschil tussen OFM en de action?
  Men kiest dus voor een OFM waarvan zeker (schatting) 50-70% van de doesburgse mannen geen gebruik zal maken!
  Daarin heeft marinus gelijk de bovenlaag komt aan bod!

  Is de gemeente gezwicht voor de druk van het juridische steekspel van DHR Geereking?

  @ Appie: Had als stadsparty de rug gestrekt en voor een action gegaan, nu doe je dat wat jou kiezers nhiet wensen De bovenlaag voeden!

  @ Yvonne: Eind goed al goed…………lang leve de PVDA? Je maakt zelfs al reclame voor hun site…. Bah!

  @ Hanny: Ik hou van winkelen……………..biertje samen met Frans?

  Kortom ik schrik van het gekonkel……………het achterkamer politiek………………en de stille wens voor een action……….maar daarvoor leveren we de bibliotheek in……….dus niet getreurd er zijn straks geen boeken meer maar wel een ……..action.

  Ik kan mijn geluk niet op.

 15. Johan

  Nu maar zien of OFM ook ECHT gaat komen.
  Eerst zien dan geloven.

 16. Bart

  @ Johan, zit jij er op te wachten?

 17. Karel

  Beter ten halve gekeerd? Only for Men is ook niks weert.
  Hadden ze eerder maar de juiste Action genomen, dan waren de mensen ook naar de binnenstad gekomen.
  Het is toch de grootste kolder om te geloven dat mensen die naar O4M gaan daarna ook de binnenstad in gaan. De gene die dat geloven, geloven ook nog in sprookjes.

 18. Gert-Jan

  En zo’n opheffingsuitverkoop mag wel zonder vergunning?

 19. robert duis

  Only for Men “buiten” het CENTRUM. Eigenlijk een hele slimme zet.
  De mannen met hun wagens…die toch niet in het Centrum mogen komen …zetten hun dames af aan de rand van de stad. Daar zijn circa 100 winkels “Only for Women” en de Heren kunnen dan heel rustig hun wagen in het buitengebied parkeren en dat ene mooie overhemd kopen en die drie paar sokken en dan per gsm even informeren of de dames hun boodschappenlijstje hebben “afgewerkt”……en dan weer retour naar het Centrum de dames oppikken. Drie problemen opgelost: Geen auto’s in het Centrum; geen parkeer-ellende en de dames kunnen rustig winkelen zonder ongeduldige echtgenoten in hun buurt.

 20. Richard Kok

  Hahahaaa. Die Robert is van de pragmatische aanpak. Geweldig. Maar zonder gekheid. Nu ben ik benieuwd of er een ‘dameswinkel’ is die handig inspeelt op het idee van Duis en samenwerking zoekt met Only for Men. Kledingzaak? High Tea? Juwelier? Ben benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑