De 22ste editie van de Fotografiemarkt in Doesburg besteedt aandacht aan collodium fotografie. Deze zeer oude vorm van fotografie krijgt aandacht op 21 augustus wanneer de jaarlijkse Fotografiemarkt weer plaatsvindt in het centrum van Doesburg.

Collodium fotografie is een fotoproces uit omstreeks 1850 waarbij wordt gewerkt met een natte plaats. Collodium is een dikke, stroperige vloeistof die wordt gemaakt door het oplossen van genitreerde katoen in een mengsel van alcohol en ether.

Bij deze vorm van fotografie wordt gewerkt met een glasplaat of gelakte metalen platen. In Doesburg zal het laatste het geval zijn. Vanuit een caravan zal een van de deelnemers van de Fotografiemarkt een demonstratie geven hoe collodium fotografie werkt.

‘Collodium caravan’
De ‘collodium caravan’ komt zeer waarschijnlijk op de markt bij de Martinikerk te staan, zo laat organisator Roel Fokken weten. Fokken verwacht zo’n 100 kraamhouders die samen goed zijn voor het aanbieden van enkele duizenden gebruikte fototoestellen en accessoires.

Ook zichtbaar tijdens de Fotografiemarkt is het inmiddels bekende ‘kogelgatcamera’. Speciaal voor opnames van een oorlogsfilm heeft Fokken een oude Leica-camera beschikbaar gesteld die werd gebuikt tijdens een schietscène. Tijdens de opnames vloog geheel volgens filmscript een kogel dwars door de camera. De camera kreeg landelijke bekendheid en is te bezichtigen tijdens de Fotografiemarkt.

10.000 Bezoekers
De kraamhouders komen net als voorgaande jaren weer uit vele landen zoals Frankrijk, Duitsland, België, Engeland en Denemarken. Fokken verwacht net als voorgaande jaren weer zo’n 10.000 bezoekers.

Dat bezoekersaantal zou nog wel eens omhoog kunnen want kort voor de markt komt het Algemeen Dagblad met een speciale pagina over Doesburg. Op de pagina ‘Stedentrips’ zal aandacht worden besteed aan de Fotografiemarkt met daarbij de melding van leuke eetadresjes, musea en andere bezienswaardigheden in Doesburg.

De Fotografiemarkt op 21 augustus begint om 09.00 uur en duurt tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootz,CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,Gasthuiskerk Doesburg,  Stadshotel Doesburg en Edelsmederij Tobias.