Podium Acanthus in Doesburg is zondag 1 september het toneel van twee concerten. Het gaat om concerten van twee jonge musici, Iván Ortega Verdú en en Ruud Harte. Het concert vormt het begint van het nieuwe concertseizoen in Podium Acanthus in de Koepoortstraat 20. De concerten starten om 13.30 en 15.00 uur en duren circa 30 minuten.

 

Het nieuwe seizoen begint bij Podium Acanthus te Doesburg met musici die een bijzondere combinatie van instrumenten bespelen. De Spaanse musicus Iván Ortega Verdú speelt euphonium, Ruud Harte speelt gitaar. De euphonium behoort tot de tuba-familie en is de tenor van deze groep koperen blaasinstrumenten. De milde koperklank van het instrument klinkt prachtig samen met de gitaar.

 

De musici hebben drie werken uitgezocht voor het programma van 1 september. Zij brengen elk een solowerk en één voor hen samen. Het eerste en laatste werk is gecomponeerd door de Japanse componist Toru Takemitsu. Het middelste stuk voor euphonium solo is van de hedendaagse componist David Gillingham.

 

De compositie Toward the Sea van Takemitsu is oorspronkelijk gecomponeerd voor altfluit en gitaar, maar klinkt prachtig op euphonium.

 

ToruTakemitsu was erg onder de indruk van de muziek van Claude Debussy en Olivier Messiaen en hun manier van componeren. Ook zijn duidelijke invloeden uit de Japanse traditionele muziek in zijn werk te herkennen.

 

Iván Ortega Verdú studeerde aanvankelijk in Spanje waar hij cum laude afstudeerde. Tegenwoordig volgt hij de masteropleiding aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle bij Bernard Beniers. In Spanje won hij diverse prijzen en speelde hij in diverse ensembles. In Nederland speelt hij bij twee orkesten: De Fanfare Band ‘Eendracht’ in Eerbeek en als solist bij de Koninklijke Harmonie te Oosterbeek. Verder geeft hij les in het bespelen van de tuba en de euphonium.

 

Ruud Harte behaalde zijn Bachelors diploma klassiek gitaar aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem. Hij volgde diverse masterclasses en speelde mee tijdens de Gaudeamus-week.

 

Tijdens zijn Master-studie in Arnhem bij Lydia Kennedy en Frans van Gurp richt hij zich vooral op het hedendaagse klassieke repertoire van de gitaar. Naast zijn liefde voor de klassieke muziek  heeft Ruud ook veel affiniteit met lichte muziek en de elektrische gitaar. Op dit moment is Ruud ook bassist in de metalband Reshaping Matter.

 

Programma 1 september 2013

Iván Ortega Verdú – Euphonium en Ruud Harte –  gitaar

* ToruTakemitsu            –            All in Twilight, four pieces for guitar

(1930 -1996)

* David Gillingham            –            Blue Lake Fantasies, for euphonium
(1947 – )

* ToruTakemitsu             –            Toward the Sea, for alto flute and guitar

Tijdens de concerten geen inloop.

Inlichtingen bij: Podium Acanthus; Koepoortstraat 20; 6981 AS Doesburg. Tel. 0313-484176. E-mail: podium@acanthus.demon.nl

 

Podium Acanthus