Op initiatief van het Doesburgse gemeentebestuur is er op vrijdag 4 maart een kleine conferentie over trends in moderne gezondheidszorg. Nederland staat internationaal bekend om zijn goede eerstelijns gezondheidszorg. Zeker in Doesburg is die van een hoog niveau, zo laat burgemeester Kees Luesink weten.
Dat hoge niveau moet volgens Luesink zo blijven en waar mogelijk nóg beter worden. Voor de mensen in Doesburg is dat van groot belang.
Het gemeentebestuur heeft daarom de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het UMC St Radboud uitgenodigd om haar verder te informeren. Onder andere over het ‘Nijmeegs manifest’ voor de toekomstige eerste lijn in de zorg.
In dat ‘Koploperprogramma’ worden oplossingen aangedragen voor een aantal belangrijke verbeterpunten in de Nederlandse gezondheidszorg. Het gaat om het beter gebruik maken van preventie. Ook kunnen de taken van de openbare gezondheidszorg (gemeenten) en die van de eerste lijn (huisarts, wijkverpleging, verloskundige, apotheker, fysiotherapie) beter op elkaar worden afgestemd.
Doesburg loopt volgens Luesink voorop met een aantal samenwerkingsprojecten in die zorg; vooral op gebied van de preventie. Die projecten passen bij het Nijmeegse koploperprogramma. De regering praat er over, maar in Doesburg wordt er al aan gewerkt, aldus Luesink.
Met deze vrijdagmiddagconferentie in de Doesburgse raadzaal wil de gemeente de samenwerking in de zorg nog eens een extra stimulans geven. Bijdragen worden geleverd door burgemeester Luesink, de Nijmeegse professor Van Weel, wethouder Bouman, de Doesburgse huisartsen Bakx en Adamo en de Nijmeegse huisarts Van der Wel.