Het Coventry Cathedral Choir uit Engeland verzorgt op maandag 26 mei een concert in de Grote of Martinikerk Doesburg. Het motto van de avond is ‘The best of English cathedral choral music’. Er worden werken uitgevoerd van Engelse Renaissance componisten zoals onder andere Tallis, Tomkins, Byrd en van hedendaagse componisten.

 

Het Coventry Cathedral Choir werd opgericht in 1930. Op 14 november 1940 verwoestte een bombardement van de Luftwaffe de stad Coventry en zijn middeleeuwse St Michaelkerk, sinds 1918 kathedraal van de diocese Coventry.

 

De ochtend na het bombardement werd besloten de kathedraal weer op te bouwen, als een teken van hoop en vertrouwen in de toekomst. Twee verkoolde dakbalken waren neergevallen in de vorm van een kruis, met de spijkers er nog in, dit werd het symbool van het Coventry’s Cathedral Ministry of Reconciliation. De nieuwe kathedraal werd aan de oude, die als een ruïne bewaard blijft, vast gebouwd.

 

Door de oorlog en de verwoesting van de kathedraal kwam het koor pas echt op gang in 1959 toen de eerste audities voor choristers werden gehouden. In 1993 werd het Girls Choir opgericht, dat maandagavond de 26e mei in Doesburg haar opwachting maakt, samen met de Clerks, professionele zangers die de lage stemmen zingen met de kinderen.

 

De leiding van het concert berust bij Kerry Beaumont, Director of Music van Coventry Cathedral met medewerking van Wilbert Berendsen (orgel), cantor-organist van de Martinikerk in Doesburg.

 

Het optreden op maandag 26 mei begint om 20.00 uur. Een toegangskaart kost 8 euro.

photo-230