VVD wil dat winkels op Hemelvaartdag open mogen

VVD Doesburg heeft een initiatiefvoorstel ingediend voor de gemeenteraadsvergadering van 21 mei waarin het de gemeenteraad vraagt of winkels in Doesburg op Hemelvaart (donderdag 29 mei) open te mogen zijn. Door een foutje in de ‘Verordening Winkeltijden Doesburg 2014’ is het vooralsnog voor winkels in Doesburg niet mogelijk om op Hemelvaartsdag de deuren te openen.

 

In december 2013 heeft de gemeenteraad de nieuwe verordening winkeltijden voor 2014 vastgesteld. De gemeenteraad heeft destijds ingestemd om de openstelling van winkels vrij te geven. De keuze om de winkel te openen ligt dan ook bij de ondernemer en niet meer bij de gemeente.

 

Op basis van signalen van een aantal winkeliers heeft de VVD-fractie ontdekt dat de verordening een ‘foutje’ bevat, zo laat VVD Doesburg weten. Hemelvaartsdag is namelijk al opgenomen als dag waarop de winkels gesloten dienen te zijn. Juist op Hemelsvaartsdag wordt er volop gerecreëerd en gewinkeld, stelt VVD Doesburg. Voor de winkeliers in Doesburg kan het dus wenselijk zijn om open te zijn en klanten te ontvangen.

 

Om dit ‘foutje’ te herstellen heeft de VVD-fractie een initiatiefvoorstel ingediend voor de aanstaande raadsvergadering van 21 mei. Hierin wordt de gemeenteraad gevraagd om de verordening aan te passen en Hemelvaartsdag als uitzondering op te nemen. Zo krijgen de winkeliers ook op deze dag zelf de keuze om de winkel al dan niet open te stellen.

 

Afgaande op de reacties van de diverse fracties in de Commissievergadering Bestuur & Organisatie lijkt er een raadsbrede steun voor het initiatiefvoorstel van de VVD te zijn. Mocht de gemeenteraad het voorstel inderdaad aannemen, dan zal de aangepaste verordening per 23 mei ingaan en kunnen de Doesburgse winkels komende Hemelvaartsdag gewoon open zijn.

9 reacties

 1. robert duis

  @Gemeente-Politiek.

  “Foutje, Bedankt!”

  >>>> Slogan van REAAL-VERZEKERINGEN ….. (1990)……..voor reklame-doeleinden
  uitgesproken door Rijk de Gooyer. (Zie Wikipedia).

 2. W van Dooren

  ik vind dat de winkels dan ook wel op 1e en 2e paasdag, 1e en 2e pinksterdag, 1e en 2e kerstdag en nieuwjaarsdag open kunnen. anders is het wel een beetje discriminatie qua christelijke dagen…..
  Cynisch bedoeld misschien maar wel sneu voor de mensen die moeten werken, maar daar hebben mensen die niet in winkels werken, zoals de bedenkers van dit idee enz..,geen boodschap aan…..

 3. Frans van der krul

  Hoe druk is het op zondag? Gaat dit nu ook gebeuren op andere feestdagen/ Foutje bedankt!

 4. Peter van den Broeke

  Waarom lezen van Dooren en van der Krul niet wat er werkelijk bedoeld wordt? De bedoeling is om de keuze bij de winkelier te leggen of men open wil of niet! Dat initiatief juich ik van harte toe. Het is zo gemakkelijk om alles maar (al dan niet cynisch) af te serveren.
  Er wordt al zoveel geregeld door de overheid en dit initiatief is dan ook uit mijn hart gegrepen. De Doesburgse ondernemers zijn mans genoeg om zelf deze beslissingen te nemen!

 5. Frans van der krul

  Peter,
  Wat ik wil zeggen is dat alleen grootwinkelbedrijven hiervan gebruik zullen kunnen maken, denk hierbij aan AH Coöp en Only For Men. Rest van de stad is wederom uitgestorven.
  Verder vind ik dat als er winkels zijn die dag en nacht en 7 dagen per week open willen zijn, dit moet kunnen.Wel met in acht neming van de bestaande Cao’s.(dit is zeker niet cynisch)

 6. Peter van den Broeke

  We gaan, mijns inziens, naar een tijd toe waarbij de winkels misschien wel later open gaan en niet om zes uur sluiten maar om negen of tien uur. Only for Men is daar nu al een voorbeeld van. Wat is er mooier dan de winkel open te hebben als de klant vrij is. Vandaar mijn opmerking over de zondags opening. Uiteraard met in achtneming van de CAO’s, waarbij ik denk dat deze ook gaan veranderen. Kijk nu maar eens hoe druk het is bij de supermarkten na zes uur en op zondag, hier zijn ook de CAO’s waarschijnlijk aangepast.

 7. Willy van Dooren

  @peter. “ondernemers zijn mans genoeg om zelf deze beslissingen” kijk daar is het een goed punt, maar hier gaat het over een nationale feest dag en daarin vind ik dat iedereen vrij moet hebben, en daarom noem ik ook de andere feestdagen op, het is makkelijk om te roepen dat op deze feestdagen de winkels maar open moeten maar heeft het nu echt nut? ik denk het niet je praat over een nationale feest dag die iedereen kent en weet dat het die dag dicht is dus kan iedereen die dag wat leuks/moois gaan doen en daar hoeven da winkels niet voor open, en wat betreft de zondag dat moeten de ondernemers zelf weten, maar de meer waarde is nooit gebleken….
  Maar als de vvd vind dat je het moet invoeren dan mag men over een jaartje kijken of het nu echt wat opgeleverd heeft..

 8. Wil Verlaan

  Helemaal goed Peter van den Broeke: de ondernemer kan zelf uitstekend bepalen wanneer hij werkt en wanneer hij rust. Het is niet meer van deze tijd dat de overheid bemoeienis heeft met het drijven van een onderneming. Werkgevers- en werknemersorganisaties bepalen regels over werktijden en beloning. Ik ben als ondernemer ook op zondag of in de avonduren aan het werk. Ik zou onaangenaam verrast zijn als een gemeentelijke handhavingsambtenaar mij tijdens mijn werkzaamheden zou komen bekeuren. De gemeentelijke verordening zou slechts een artikel nodig hebben: “de gemeente heeft geen bemoeienis met winkeltijden”. Scheelt ook mooi geld voor handhaving!

 9. Frans van der krul

  Wil,
  Kan me geheel in je woorden vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑