Culinaire onderscheiding voor Doesburgerse ondernemer Jaap Volman

Doesburger Jaap Volman is door Michelin onderscheiden met een Bib Gourmand, een bekroning voor een goede prijs-kwaliteitverhouding in zijn restaurant. Volman runt restaurant Boompjes in het Brabantse Overloon.

Volman komt van oorsprong uit Doesburg en verliet onze Hanzestad om ervaring op te doen bij verschillende toprestaurants in Nederland. Hij volgde Vakschool in Wageningen en deed de Sterklas in Amsterdam, een strenge kwaliteitsopleiding voor vaderlandse kooktalenten.

Daarna werkte hij onder andere bij sterrestaurant Brienen aan de Maas in Well, Bolenius in Amsterdam en liep hij stage bij het wereldberoemde restaurant El Celler de Can Roca in Spanje. Sinds enige tijd is hij eigenaar van restaurant Boompjes in het hart van het Noord-Brabantse dorp Overloon.

Vandaag maakte Michelin bekend dat Nederland er 17 restaurants bij heeft met een Bib Gourmand. Restaurant Boompjes is er één van. Ons land telt nu totaal 133 restaurants met een Bib Gourmand, een beloning voor een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een keuzemenu van drie gangen mag daarbij maximaal 39 euro kosten.

In het persbericht van Michelin wordt Boompjes nadrukkelijk genoemd als onderscheidend restaurant. ‘Eten bij Boompjes gaat gepaard met een verrassende aanpak van groenten. Nederlandse chefs zijn steeds trotser op hun lokale grond. En terecht’, aldus Michelin.

In de omgeving van Doesburg viel ook een nieuwe Bib Gourmand te noteren in Arnhem (The Green Rose) en Doetinchem (Raedthuys). Vijftien restaurants raakten hun Bib Gourmand kwijt, waaronder Tante Blanche uit Brummen.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.

Als proef draaien we de tijdelijke sluiting van de reactiemogelijkheden terug. Wel op voorwaarde dat het gezellig blijft. Daarom een aantal regels bij het reageren:

 • Reageren kan alleen met volledige naam. Dus voor- en achternaam. Dat zorgt voor meer openheid en eerlijkheid.
 • Blijf ontspannen. Reageer niet uit emotie en blijf elkaar respecteren. Ook al deel je een andere mening.
 • Schelden doen we niet. Laten we het fatsoenlijk houden.
 • Mocht het toch een rommeltje worden, dan kunnen er ‘reageerverboden’ worden uitgedeeld. Zeg maar een soort van rode kaart. Dus tijdelijk op het strafbankje.
 • Jouw onderbouwde mening vinden we belangrijk. Zorg dus voor een onderbouwing in jouw reactie zodat iedereen begrijpt waarom je het leuk, mooi, cool, vervelend of waanzinnig vindt.
 • Tel eerst tot 10, voordat je reageert. Haastige spoed is immers zelden goed. Het gaat altijd om kwaliteit, en niet om kwantiteit.

5 reacties

 1. Gerty van Ophuizen

  Trots op Jaap!

 2. Robert Duis

  Tante Blanche uit Brummen is haar Bip Gourmand kwijt.
  Zover ik weet heette zo’n onderscheiding vroeger een “Michelin Ster?”
  De vraag is nu: “Moeten wij medelijden hebben met Tante Blanche?”
  Heb namelijk wel eens vernomen dat die restaurants minstens zoveel
  last als plezier van die Michelin onderscheidingen hebben.
  Dus Tante Blanche => “Niet getreurd, gewoon doorgaan!”

 3. Freek Noorland

  @Rob
  Een Bib Gourmand is een onderscheiding voor een goede prijs-kwaliteitverhouding, zoals in de tekst staat vermeld. Een Michelinster is een bekroning voor een uitstekende keuken. Twee Michelinsterren staat voor: een verfijnde keuken die een omweg waard is. En drie: “een uitzonderlijke keuken die een reis waard is”. Bij sterren speelt de menuprijs geen rol. Bij Bib Gourmands wel. Dat is grofweg het verschil. Zowel een Bib Gourmand als een Michelinster of sterren wordt door de koks gezien als een bekroning.

 4. Robert Duis

  Freek Noorland=> Dank uitleg.
  Had zelf nog nooit van een Bib Gourmand gehoord.
  Bij een Michelin Ster kan ik mij echt iets voorstellen: Namelijk dat het restaurant in kwestie erg goed acteert in haar specifieke métier en daarin door vaklui wordt beoordeeld en bij gebleken hoge kwaliteit ook nog beloond wordt met een in vakkringen zeer hoog aangeslagen Europese onderscheiding.
  Deze Big Gourmand vind ik eerlijk gezegd enigszins “gezocht” en het winnen/krijgen van deze onderscheiding, dan wel het verliezen van deze Bip Gourmand lijkt mij eerlijk gezegd niet iets om als ondernemer wakker van te liggen.
  Anders geformuleerd: Elke huisvrouw/huisman kan voor 39 euro …….. wel iets heel bijzonders op tafel zetten ….:-)))))

 5. Robert Duis

  Freek Noorland ….. lees net op het Internet dat een Restaurant geen
  Bib Gourmand en een MICHELIN STER tegelijk kan hebben.

  Zou dan bijna willen zeggen tegen Tante Blanche uit Brummen:
  “Wees blij dat U deze Bip Gourmand kwijt bent ……..
  …… immers nu dus “op” voor de veel hoger aangeslagen Michelin Ster!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑