Archeoloog Bert Fermin houdt op maandagavond 25 november 2019 de eerste Harenberglezing over het archeologisch onderzoek op het terrein van het vroegere vrouwenklooster bij het Arsenaal in Doesburg.

Deze lezing is een eerbetoon aan Ed Harenberg, gewaardeerd en geliefd historicus en archeoloog te Doesburg, overleden op 18 februari 2017. Ed deed 25 jaar samen met de archeologische werkgroep van Stad en Ambt Doesborgh onderzoek, onder andere op het terrein van het klooster.

De Stichting Doesburg’s Oudheidkundig Fonds/het Harenberg Fonds, ondersteunt met het verlenen van subsidies het oudheidkundig onderzoek voor Doesburg en Omstreken. De stichting is opgericht uit de nalatenschap van Ed Harenberg. Met deze eerste Harenberglezing brengt de stichting een aspect van haar werkterrein onder de aandacht: de archeologie.

Wat we tegenwoordig kennen als het Arsenaal in Doesburg, is het restant van een omvangrijk kloostercomplex, waarvan de resten grotendeels schuilgaan onder het verzorgingstehuis St. Elisabeth, de Sint Maartenshof, het Arsenaal met Kloosterhof en de conventsgebouwen aan de Kloosterstraat.

In de loop der jaren zijn er diverse kleinere en grotere archeologische opgravingen geweest die een blik werpen op het verleden van dit “Convent van Maria opten aelden Grave”. Onder het convent werd inderdaad de oude gedempte stadsgracht (aelden Grave)terug gevonden.

Behalve funderingen en vondsten die aan dit convent gerelateerd zijn, werden ook resten gevonden van de tijd vóór het klooster én van de periode erna. Er werden bijvoorbeeld werktuigen uit de steentijd gevonden, maar ook afval van een 17e-eeuwse pottenbakkerij. Het middeleeuwse klooster en de pastorie kregen andere bestemmingen, werden verbouwd en deels gesloopt.

In deze lezing wordt alles wat met het de geschiedenis van het klooster te maken heeft, nog eens op een rijtje gezet. Kaartjes kosten 5 euro en zijn te verkrijgen bij de balie van Streekmuseum de Roode Tooren, Roggestraat13 te Doesburg.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.

Als proef draaien we de tijdelijke sluiting van de reactiemogelijkheden terug. Wel op voorwaarde dat het gezellig blijft. Daarom een aantal regels bij het reageren:

  • Reageren kan alleen met volledige naam. Dus voor- en achternaam. Dat zorgt voor meer openheid en eerlijkheid.
  • Blijf ontspannen. Reageer niet uit emotie en blijf elkaar respecteren. Ook al deel je een andere mening.
  • Schelden doen we niet. Laten we het fatsoenlijk houden.
  • Mocht het toch een rommeltje worden, dan kunnen er ‘reageerverboden’ worden uitgedeeld. Zeg maar een soort van rode kaart. Dus tijdelijk op het strafbankje.
  • Jouw onderbouwde mening vinden we belangrijk. Zorg dus voor een onderbouwing in jouw reactie zodat iedereen begrijpt waarom je het leuk, mooi, cool, vervelend of waanzinnig vindt.
  • Tel eerst tot 10, voordat je reageert. Haastige spoed is immers zelden goed. Het gaat altijd om kwaliteit, en niet om kwantiteit.