Culturele Zondag Doesburg ook tijdens de kermis

Op de laatste dag van de kermis openen diverse musea, galeries en ateliers in Doesburg hun deuren tijdens de traditionele Culturele Zondag. Ze zijn zondag 2 juli te bezoeken van 12.00 uur tot 17.00 uur. Een aantal adressen zal deze dag gesloten blijven.

In Atelier aan het Putpad is een bijzondere serie nieuwe schilderijen van Anne van der Meiden te zien. Het zijn vlechtwerken van doek met een mozaïek van intrigerende schilderijtjes die apart en samen de fantasie prikkelen. Het vakjeswerk is een specialiteit die Anne al eerder met succes heeft toegepast

De historische Boekdrukkerij De Arend is ook open. Speciaal voor deze zomermaand start eigenaar Arie Niks met behulp van antieke houten letters met het drukken van een kleurrijk affiche. Hij laat zich daarbij inspireren door de beroemde graficus Hendrik Nico Werkman.

Deze Groningse drukker is bekend geworden als lid van de kunstenaarsgroep De Ploeg. De Ploeg was werkzaam in de eerste helft van de vorige eeuw. Werkman maakte uitsluitend gebruik van de toen gangbare drukkersmaterialen van het boekdruksysteem. Talloze druksels kwamen van zijn hand.

Ook Arie Niks maakt uitsluitend gebruik van boekdrukkersmateriaal. Hij heeft in de loop der tijd al diverse affiches gemaakt met o.a. gedichten. Op deze zondag is er tevens bij de drukkerij een kleine boekenmarkt.

DE IJSSEL de mooiste rivier van Nederland
Van 23 juni 2017 t/m 25 februari 2018 toont Streekmuseum De Roode Tooren onder bovenstaande titel een boeiende expositie over de IJssel. Uiteraard zal de nadruk liggen op Doesburg en haar directe omgeving.

De tentoonstelling geeft middels diverse thema’s interessante informatie over de rivier. Er wordt aandacht besteed aan het ontstaan en de geschiedenis van de huidige rivier onder meer door historische kaarten uit de 16e tot de 18e eeuw. Ook komen de diverse overstromingen aan bod en het belang van de rivier als handelsroute, met name in de Hanzetijd.

Andere aspecten die belicht worden zijn de scheepvaart, de visserij, de IJssel als strijdtoneel en oeververbindingen als bruggen en veren met speciale aandacht voor de laatste schipbrug van Nederland bij Doesburg.

Vele eeuwen is de rivier een inspiratiebron geweest voor schilders en schrijvers. Ook de vogels in de uiterwaarden men aan bod met o.a. aandacht voor de natuur en ganzenopvang in de Fraterwaard. De bezoekers kunnen genieten van indrukwekkende filmbeelden van de rivier vanuit de lucht. De expositie is gratis toegankelijk en geopend van dinsdag t/m vrijdag 11.00-17.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Het adres van De Roode Tooren is Roggestraat 9-11- 13 te Doesburg.

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen op 2 juli gesloten zijn.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde Zintuig en Partyboerderij De IJsselhoeve en Binkies.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑