Politieke partijen in Doesburg willen geen drilkooi in het straatbeeld van Doesburg. Dat is de uitkomst van een motie die tijdens de gemeenteraad donderdagavond werd aangenomen. Alleen de Stadspartij stemde tegen. Die partij is dan ook ontstemd over de gang van zaken.

Al weken lang is er veel te doen over het wel of niet plaatsen van een drilkooi op de steen naast het stadhuis tegenover het terras van De Waag. De initiatiefnemers wijzen naar de Doesburgse geschiedenis en spreken van een toeristische trekpleister.

Tegenstanders bestempelen de drilkooi als vrouwonvriendelijk en vinden dat het voorwerp thuishoort in een museum, en niet in het straatbeeld van de Doesburgse binnenstad.

Gisteravond stemde de politieke partijen in met een motie om het collegebesluit tot het verlenen van een vergunning terug te draaien. Dit tot woede van de Stadspartij.

Die laat op sociale media weten boos te zijn en verwijt het college dat het ze niet gelukt is om de rust te bewaren toen er tumult ontstond in de media. Ook andere partijen, waaronder coalitiepartijen CDA, PvdA en VVD, krijgen er van langs. De Stadspartij vindt het indienen van de motie ongepast.

‘De indieners geven het college niet de kans het probleem op te lossen. Als men dan vindt dat het college een verkeerd besluit heeft genomen en sociale onrust en woede heeft veroorzaakt, moeten de indieners dit ook aangeven, want dit zijn ernstige beschuldigingen.  Heb dan ook het lef om het college hierop af te rekenen’, schrijft de Stadspartij op Facebook.

Coalitiegenoot CDA laat weten blij te zijn met het raadsbesluit en dat de gemeenteraad niet ingegaan is op allerlei emoties die spelen bij de discussie rondom de drilkooi. Volgens CDA is bepalend dat een deel van de Doesburgse bevolking de plaatsing van de drilkooi als omstreden beschouwd.

Pikant detail in de hele discussie is dat een van de initiatiefnemers van het maken en plaatsen van de drilkooi Stadspartij-coryfee Piet Vree sr. is. Daarnaast is opvallend te zien hoe coalitiepartijen politiek op het scherps van de snede bedrijven over een ogenschijnlijk klein onderwerp. Mogelijk speelt de komende gemeenteraadsverkiezingen begin 2018 hierin een rol. Ook opvallend is dat de VVD de motie steunt, terwijl hun wethouder onderdeel uitmaakt van het college en dat de PvdA een van de indieners van de motie is, terwijl deze partij ook een wethouder in het college heeft.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde Zintuig en Partyboerderij De IJsselhoeve en Binkies.