Zondag 1 maart is het weer Culturele Zondag in Doesburg. Meer dan dertig galeries, ateliers en werkplaatsen hebben dan hun deuren open voor het publiek. Hieronder een selectie uit het aanbod van deze maand.

 

 • Fodo fotovereniging.
  Vanaf februari exposeert de fotovereniging Fodo maandelijks tijdens de Culturele Zondag in de bovenzaal van de Waag. Elke maand komt een ander thema aan de orde. De leden van Fodo bestaan uit professionele fotograven en liefhebbers . De kwaliteit van hun werk heeft een hoog gehalte.

 

 • Glasatelier JEVABA.
  JEVABA is  toegetreden tot de Culturele Zondag Doesburg. In het atelier worden met verschillende technieken werkstukken van glas gemaakt. De diverse technieken zijn: glas in lood, Tiffany, Mozaïek UV verlijming, randlood, glasfusing (smelten van glas in de oven) en binnenkort ook de techniek van  brandschilderen. Ook worden (oude) glas in lood panelen en Tiffany lampen gerestaureerd. Tijdens de culturele zondag  worden de technieken gedemonstreerd. Ook kunt u alle stappen bekijken die nodig zijn om een glas in lood raam te maken.

 

 • Historische Boekdrukkerij ‘De Arend’
  Er wordt op zondag 1 maart met oude houten letters een affiche gedrukt in twee kleuren. Bezoekers kunnen een exemplaar meekrijgen. Ook de oude typemachine staat klaar, zodat kinderen hun verhaaltje kunnen typen. Deze machine staat er nu twee maanden en er wordt veel gebruik van gemaakt. De Arend is aan de Burg. Nahuyssingel 28, twee minuten lopen van de VVV. Toegang is gratis.

 

 • Podium Acanthus
  Als rustpunt in de wandeling langs galeries en ateliers, kunt u om 13.30 en 15.00 komen genieten van een kort concert

 

 • World Art Galerie ‘de Veerpoort’
  Organiseert voor de openstelling van de galerie een wandeling om Doesburg over de stadswallen, ook wel de batterijen genoemd. Deelname is gratis en wandelschoenen zijn aan te raden. De wandeling is van 10.30 – 11.45. Aanmelden via veerpoortdoesburg@gmail.com . Daarna is er de mogelijkheid om soep met stuk brood mee te eten voor 2,50 euro. Vanaf 12.00 is de galerie geopend. Dan is ook onze ‘nieuwe’ aanwinst te bewonderen: 3 authentieke zeer oude wajang poppen te bewonderen. Deze worden op een sokkel ten toon gesteld.

 

 • Kunstlab
  De Culturele Zondag Doesburg ondersteund het Kunstlab. Door informatie op te nemen in de folder en mee te nemen bij persberichten:
  In maart is dit thema Liefde en passie. De liefde is een is al eeuwenlang een geliefd onderwerp in de beeldende kunst. In de historie zijn diverse werken bekend waarop tal van onderwerpen en attributen afgebeeld zijn die verwijzen naar dit onderwerp. Heel bekend zijn de kleur rood en de roos die het thema liefde representeren. In de huidige kunst wordt er heel divers met dit onderwerp omgegaan en de komende expositie in het Kunstlab is zeker een bezoekje waard. Op de Culturele Zondag geeft Ine de Laak een ‘praatje bij het plaatje’ om 14.00. Voor verdere informatie over de VVC of het Kunstlab: kunstlabdoesburg@gmail.com.

 

 • Streekmuseum ‘De Roode Tooren’ KASTELEN EN ADELLIJKE HUIZEN LANGS IJSSEL EN OUDE IJSSEL. De tentoonstelling geeft informatie over de geschiedenis van de diverse huizen en toont vele kaarten en afbeeldingen vanaf de 17e eeuw. De bekende landschapsfotograaf Fred van Daalen heeft alle objecten in de huidige tijd vastgelegd. Voorts zijn een aantal interessante bijzonderheden toegevoegd waaronder bijvoorbeeld over de excentrieke Vivian Brantsen van Wielbergen, de Napoleontische boerderijnamen in Hummelo (hierover is ook een speciale wandel-/fietsroute beschikbaar), de 18e eeuwse flora van de Ulenpas, etc. In het streekmuseum is tegen een speciale prijs het boekje “Adellijke huizen in het Richterambt Doesborgh”, geschreven door de bekende kastelenkenner Jan Harenberg, te koop voor Euro 3,-