In Doesburg wordt op zondag 1 december weer de maandelijkse happening ‘Culturele Zondag’ gehouden. Op meer dan 20 adressen kunnen bezoekers genieten van een breed cultureel aanbod. Het progamma voor deze editie.

De Gasthuiskerk Doesburg presenteert om 12.30 uur de vierde van een serie Stadsvertellingen in het kader van 75 jaar Vrijheid.

Op 7 december is het 75 jaar geleden dat dominee P.H. Borgers door de nazi’s werd gearresteerd. Hij was op dat moment dominee van de gecombineerde Evangelisch-Lutherse gemeenten van Apeldoorn en Doesburg. De Stadsvertelling van december staat helemaal in het teken van de lijfspreuk van Borgers: Niet zwijgen, maar getuigen. Chris Kors vertelt over de persoon Borgers en filosofeert over de relevantie van diens motto vandaag de dag. De Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer raakte via familiebanden hij betrokken bij het verzet en werd op 5 april 1943 gearresteerd. Tijdens zijn jaren in de gevangenis schreef hij brieven, gebeden en gedichten, waarvan er een wordt voorgedragen. Wilbert Berendsen speelt op de vleugel muziek van Luther en een aantal hedendaagse componisten

Vanaf 15.00 uur wordt het open podium gevuld door de talenten van bandschool en –workshop Join the Band. Bij Join The Band leren deelnemers van alle leeftijden om samen in een band muziek te maken. De workshops staan onder leiding van Dayenne Wielheesen en Joël Groen. Hun leerlingen zetten in de Gasthuiskerk hun beste beentje voor in allerlei samenstellingen, alleen, als duo of in een band.

Bij de Historische Boekdrukkerij De Arend is een blazende drukker te zien. Deze zondag ligt in de Adventsperiode en volgens de traditie mag er dan  buiten op de midwinterhoorn worden geblazen. Eigenaar Arie Niks van De Arend is al tientallen jaren een bevlogen blazer op dit eeuwenoude instrument. Daarom kan hij het niet laten om op de deze zondag zijn hoorn te laten klinkenNatuurlijk worden er drukdemonstraties gegeven. Arie Niks  heeft reeds tientallen Nieuwjaarskaarten gedrukt .Deze zondag gaat hij opnieuw aan de slag met een tweetal zeer oude illustraties. De afdrukken daarvan zijn geschikt om zelf in te kleuren, waardoor de verzenders er een eigen tint aan geven.

Het veelbezochte Museum Lalique is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst. Museum De Roode Toren toont de bijzonder interessante expositie “Hessenwegen en kiepkerels in de Achterhoek” over het  historisch handelsverkeer na de Hanzetijd naar en via Doesburg.

In Galerie Grietje hangt tot en met 1 december nog werk van Wilhelmina Zoutewelle en Ellen Schut, naast werk van Helmi de Vaan. Wilhelmina Zoutewelle is 1 december zelf aanwezig. Vanaf 15 december t/m 5 januari  is er ruimte voor ambachtelijke kunst: kantkloswerk en kalligrafie in kerstsfeer. Kerstkaarten en kerstboomversiering  zijn gemaakt door Miep de Vaan (1925 -2013). Deze expositie is te bezoeken op afspraak en op de culturele zondag van 5 januari 2020.Het gevarieerde werk van Han en Janny Jaspers is te zien in atelier De Timmi.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.

Als proef draaien we de tijdelijke sluiting van de reactiemogelijkheden terug. Wel op voorwaarde dat het gezellig blijft. Daarom een aantal regels bij het reageren:

  • Reageren kan alleen met volledige naam. Dus voor- en achternaam. Dat zorgt voor meer openheid en eerlijkheid.
  • Blijf ontspannen. Reageer niet uit emotie en blijf elkaar respecteren. Ook al deel je een andere mening.
  • Schelden doen we niet. Laten we het fatsoenlijk houden.
  • Mocht het toch een rommeltje worden, dan kunnen er ‘reageerverboden’ worden uitgedeeld. Zeg maar een soort van rode kaart. Dus tijdelijk op het strafbankje.
  • Jouw onderbouwde mening vinden we belangrijk. Zorg dus voor een onderbouwing in jouw reactie zodat iedereen begrijpt waarom je het leuk, mooi, cool, vervelend of waanzinnig vindt.
  • Tel eerst tot 10, voordat je reageert. Haastige spoed is immers zelden goed. Het gaat altijd om kwaliteit, en niet om kwantiteit.