Streekmuseum De Roode Tooren in Doesburg neemt ook dit jaar weer deel aan de Gelderse Museumdag. Op 22 oktober staat dit evenement in het teken van ‘grenzen’, waarbij er extra aandacht is voor de stoomtramexpositie en voor de Hoge Linie.

De expositie ‘Doesburg en de stoomtram, 1881-1957’ geeft een beeld van een van de eerste stoomtramlijnen in ons land. De goederentramlijn Doesburg-Doetinchem is zelfs de lijn die in ons land het langste in exploitatie is gebleven.

De aanleg van de tramverbinding zorgde voor ontsluiting van de Achterhoek en mag zeker grensverleggend worden genoemd. Zelfs de schipbrug over de IJssel bij Doesburg kon door de tram worden bereden en vormde geen beletsel meer voor het verkeer. Personen- en goederenvervoer zorgden er mede voor dat de regio werd ontsloten. Een belemmering, een grens werd geslecht.

Expositie
De expositie geeft een beeld van diverse facetten van de stoomtram in Doesburg: o.a.de eerste aanleg, het reizigers- en goederenvervoer, de bekende schipbrug als ‘obstakel’, de diverse ongevallen in de loop der jaren, het trampersoneel, maar vooral ook het afscheid in 1957.

Tevens zijn er diverse objecten van de voormalige tramlijn Dieren-Doesburg-Doetinchem, modellen op schaal en oude filmbeelden te zien. Voorts is er een uitgebreide syllabus (28 pagina’s) beschikbaar. Het museum is op deze speciale dag geopend van 11.00-17.00 uur.

Wandelen
Op 22 oktober om 11.00 en 14.00 uur zijn er speciale rondleidingen in het vestingwerk de Hoge Linie te Doesburg, eveneens in het kader van het thema ‘grenzen’ van de Gelderse Museumdag 2016.

De Hoge en Lage Linie zijn rond 1700 ontworpen door de beroemde vestingbouwer Menno van Coehoorn, onder andere in het kader van de versterking van de buitengrenzen van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Doesburg was een van de belangrijke buitenfrontieren. De ‘getenailleerde’ linies zijn nog vrijwel compleet aanwezig en er is veel terug te zien van de strategische elementen in het ontwerp. De Doesburgse Linies zijn het belangrijkste vestingmonument van dit type in ons land!

Deelnemers voor een van de wandelingen dienen zich vooraf tijdens openingsuren aan te melden bij Streekmuseum De Roode Tooren te Doesburg (0313-474265) of per email museum@deroodetooren.nl.

Deelname is gratis, aantal deelnemers beperkt. Vertrek is vanonder het viaduct bij de Coehoornsingel en Van Middachtenweg te Doesburg.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk Doesburg,  Stadshotel Doesburg en Edelsmederij Tobias.