In verband met de grote belangstelling is besloten de expositie ‘De IJssel’ te verlengen tot en met 13 mei, het weekend na Hemelvaart). Inmiddels hebben meer dan 10.000 belangstellenden de tentoonstelling in Streekmuseum De Roode Tooren bezocht.

Onder de titel “De IJssel” toont Streekmuseum De Roode Tooren een boeiende expositie over de IJssel. Met name wordt aandacht besteed aan het Gelderse deel, vanaf het begin bij IJsseloord/Westervoort tot ongeveer Zutphen. Uiteraard ligt de nadruk op Doesburg en haar directe omgeving.

De tentoonstelling geeft middels diverse thema’s interessante informatie over de rivier. De aspecten die onder andere aan bod komen zijn natuurlijk het ontstaan van de huidige rivier en haar geschiedenis, historische kaarten uit de 16-18e eeuw, de diverse overstromingen, de rivier als handelsrivier met name in de tijd van de Hanze, de scheepvaart en riviervisserij, bruggen en veren met speciale aandacht voor de laatste schipbrug van Nederland bij Doesburg, de IJssel als strijdtoneel.

Ook wordt er aandacht besteed aan de vele steenfabrieken langs de rivier in deze regio. De oudste vermeldingen zelfs al in de 14e eeuw.

Vele eeuwen is de rivier een inspiratiebron geweest voor schilders en schrijvers. Ook de vogels in de uiterwaarden komen aan bod met onder andere aandacht voor de ganzenopvang in de Fraterwaard. De bezoekers kunnen genieten van indrukwekkende filmbeelden van de rivier vanuit de lucht.

De expositie is gratis toegankelijk en geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Het adres van De Roode Tooren is Roggestraat 9-11-13 te Doesburg.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies , MKB Tele.com, Etos Doesburg en BBS.