Derwishhuus uit Doesburg, importeur van producten uit het nabije Oosten, is vanaf 15 maart 2015 te zien bij museum TwentseWelle in Enschede tijdens de expositie Kadinlar.

 

Een van de hoogtepunten is dat Esin Celebi uit Turkije overkomt om te spreken. Deze bijzondere vrouw is een directe nazaat (22e generatie) van Mevlana Rumi, soefi-mysticus  van Perzische afkomst. In het Westen kennen wij hem van zijn dichtkunst over de mensheid en de onovertreffende kracht van liefde. Derwishhuus heeft Esin Celebi gevraagd, en ze komt eveneens naar het Derwishhuus in Doesburg.

 

Bezoekers maken in deze expositie een reis door de Turkse regio aan de hand van tien inspirerende vrouwen uit de geschiedenis en uit het heden van onder meer Anatolië. Alle musea in Turkije lenen stukken uit aan TwentseWelle. Zo geeft het Topkapi museum muziekinstrumenten in bruikleen, is er kleding en nog veel meer.

 

Naast topstukken uit 3000 jaar Turkse en Anatolische geschiedenis, die nooit eerder in Nederland te zien waren, is Derwishuus benaderd voor bijpassende producten van de Zijde Route. ‘Wij tonen kelims, camelbags en andere unieke producten van de Zijde Route. Daarnaast nemen we deel aan themaweekenden over koken, weven en de kwaliteit van tapijten, en een weekend vol muziek. Om te beginnen op 15 maart op de Kermes in het museum, waar u kunt genieten van Turkse lekkernijen en andere producten, en van zang en dans’, aldus Jolanda Verweij van Derwishhuus.

 

Derwishhuus heeft handgeweven kleden, kussens en camelbags uit Turkije, Syrië en Iran. De kleden worden overwegend door semi-nomaden gemaakt. Derwishhuus is om kleden te repareren en te reinigen