Recent zijn er door het streekarchivariaat De Liemers en Doesburg (SALD) ruim twintig toegangen op archieven, die door de archiefdienst worden beheerd, op de website www.liemersverleden.nl geplaatst. Alle bestanden zijn in PDF-formaat en zijn volledig doorzoekbaar.

 

Een van de voordelen van het online zetten van deze toegangen is de mogelijkheid voor onderzoekers om vanuit welke locatie dan ook, al het nodige speurwerk te kunnen verrichten. Men kan snel en gemakkelijk zien of er in een archief informatie aanwezig is die van belang is voor een bepaald verhaal, onderzoek of artikel.

 

Om het origineel in te zien, dient men uiteraard nog wel naar het archief te gaan. Per mail kan er al worden aangegeven welke stukken de onderzoeker graag wil komen inzien, zodat ze klaarliggen als u een van de locaties van de archiefdienst bezoekt.

 

Met name de archieven van de verschillende gemeenten die vaak tientallen strekkende meters groot zijn, bevatten een schat aan historische informatie die vaak niet alleen voor het dorp of de stad van belang kan zijn, maar zelfs voor de hele streek.

 

Deze toegangen vormen maar een klein deel van de collectie. In de nabije toekomst zullen er nog meer volgen. Behalve deze toegangen op de archieven, zullen ook de foto- en documentatiecollecties en de vele kaarten digitaal beschikbaar komen.

 

Enkele van de meest historische, interessantste of ook leukste archiefstukken, zullen op korte termijn ook voor een ieder digitaal beschikbaar komen op de website. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de stadsbrieven van Zevenaar en Doesburg, posters, stadsrekeningen of het Doesburgse Hoeren- en Boevenboek.