Afgelopen jaar belichtte het Joods Historisch Museum in Amsterdam het honderdste geboortejaar van kunstenares Charlotte Salomon (1917-1943) met een bijzondere tentoonstelling gewijd aan haar artistieke nalatenschap: het kunstwerk Leven? of Theater? Een reden voor Filmhuis Doesburg om de indrukwekkende documentaire van Frans Weisz te vertonen op vrijdag 9 maart.

Charlotte Salomon was 22 jaar toen ze in december 1938 vanuit Berlijn als vluchteling bij haar grootouders in Zuid-Frankrijk aankwam. Toen bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog haar grootmoeder zelfmoord pleegde, begon Charlotte aan een ‘totaal waanzinnig project’ om mentaal te overleven.

In vele honderden gouaches herschiep ze haar leven als een geschilderd theaterstuk. Een leven dat niet over rozen verliep door de dood van haar moeder, de zoektocht naar haarzelf in haar jeugd en de eenzame studietijd aan de Berlijnse Kunstacademie. Charlotte Salomon kwam in 1943 in Auschwitz om.

Vlak voor haar deportatie vertrouwde ze haar werk toe aan een bevriend arts. Haar vader en stiefmoeder schonken in 1971 de gouaches aan het Joods Historisch Museum. De afgelopen decennia reisden delen van het werk langs musea wereldwijd.

Salomons levenswerk heeft altijd intense reacties opgeroepen bij het publiek en inspireerde kunstenaars, filmers, schrijvers en choreografen tot eigen creaties. Het Joods Historisch Museum heeft het afgelopen jaar voor het eerst het werk in zijn totaal geëxposeerd in Amsterdam geëxposeerd: ruim 800 gouaches. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 25 maart.

Om goed voorbereid te genieten van de tentoonstelling raden we een ieder aan om de prachtige documentaire van Frans Weisz te komen zien in Doesburg. Reserveren kan via de site: filmhuis-doesburg.nl.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies , MKB Tele.com, Etos Doesburg en BBS.