Doesburg: Goede impuls armoedebeleid in 2015

Het Actieplan Armoedebestrijding heeft in 2015 een goede impuls gegeven aan het armoedebeleid van de Gemeente Doesburg. Dit schrijft de wethouder Peter Bollen (sociaal domein) in de Stand van Zaken Armoedebeleid 2015 aan de gemeenteraad.

 

Ruim 20 Doesburgse samenwerkingspartners zijn in 2015 beter gaan samenwerken of hebben de krachten gebundeld in het Armoedepact Doesburg. Hiernaast zijn resultaatgerichte gelden verstrekt om armoede tegen te gaan in Doesburg, onder andere aan Stichting Leergeld, de Voedselbank en het Jeugdsportfonds.

 

Ook is geïnvesteerd in preventie en het eerder signaleren van armoede door het opzetten van goed werkende cliëntenparticipatie. Bovendien is in 2015 een start gemaakt met de instelling van een noodfonds.

 

Focus lag in 2015 met name op de bestrijding van armoede bij kinderen. Ook chronisch zieken en ouderen hadden prioriteit, met name via de Wmo-voorzieningen die er eveneens voor deze groepen zijn. De Gemeente Doesburg wil met betrokken partijen een goed vangnet ontwikkelen voor mensen die in armoede leven in de stad.

 

Vergroting van participatie in de samenleving helpt volgens Bollen daarbij, door mensen te helpen deel te nemen aan maatschappelijke activiteiten en ze zoveel mogelijk financieel fit (schuldenvrij en boven de armoedegrens) te houden of te maken.

 

Medio 2015 is het Actieplan Armoedebestrijding op verzoek van de gemeenteraad opgesteld, nadat het beleidsplan Armoedebestrijding was goedgekeurd. De middelen die voor armoedebestrijding beschikbaar waren, zijn namelijk in 2014 niet geheel benut. In 2015 is dat wel gelukt, schrijft de wethouder in zijn brief aan de gemeenteraad.

 

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn Xycleservice, PlusFit DoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut Events, Dierendingen, LekkerszenZo, Restaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk Doesburg en Hotel Doesburg.

 

1 reactie

 1. Frans van der Krul

  Samen werken is zeker hier een goede zaak en daar is niets op tegen maar om met een groep van 20 organisaties nu een armoede pact te gaan noemen gat me te ver.
  Het is goed te weten wie er allemaal in Doesburg zich bezig houden met armoede in welke vorm dan ook.
  De organisaties zijn ca. 3 keer bijeen geweest en hebben 1 presentatie gehad, wat het jammere hiervan is dat er wel 97.000 euro op tafel lag waarvan vele organisaties wel wat van willen hebben en niet mee doen kan betekenen dat je geen geld meer krijgt en dat wil je toch je organisatie niet laten over komen en laat je steeds je neus weer netjes zien.
  De twee gespreksleidsters hielen de boel strak in de hand en een ieder die wilde praten over de oorzaak van de armoede en het in beeld brengen van de doelgroep werd de mond gesnoeid.
  Het lijkt me wel handig om dit te doen, want anders lijkt het meer een actie van blind activisme.
  Wat zou er anders kunnen? Verplaats de geld stromen van de Burcht naar de mensen die verplicht moeten werken zonder eerlijk loon. Indien die gelden hiervoor worden ingezet zal er een grote groep zeker uit de bijstand geraken, dus stop het werken zonder eerlijk loon in Doesburg en omgeving!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑