Doesburg hanteert nieuwe procedure bijstandsuitkering

Doesburg hanteert vanaf 1 oktober een nieuwe aanpak voor het aanvragen van een bijstandsuitkering en het begeleiden van werkzoekenden. De Participatiewet verplicht gemeenten om de instroom van nieuwe bijstandsuitkeringen te beperken en de uitstroom te vergroten. De gemeente heeft daartoe een plan van aanpak gemaakt met nieuwe regels.

 

Wethouder Peter Bollen geeft aan dat het voorkomen van een bijstandsuitkering het belangrijkst is voor de persoon zelf. ‘Mensen worden gestimuleerd op eigen benen te staan, echter kwetsbare inwoners houden de noodzakelijke ondersteuning’, aldus Bollen.

 

De nieuwe regels gelden voor:

·       de aanvraag voor een bijstandsuitkering,

·       de begeleiding bij het vinden van werk en

·       de controle en de handhaving hiervan.

 

De aanvrager moet  meer initiatief tonen en verantwoordelijkheid nemen om zelf zijn bijstandsuitkering te regelen, stelt de gemeente. Dat gaat in drie stappen:

1.     Een aanvraag voor een bijstandsuitkering gaat voortaan via www.werk.nl.

2.     Daarna volgen twee verplichte voorlichtingsbijeenkomsten. De eerste gaat over het (zo snel mogelijk) weer werk vinden. De tweede gaat over de rechten en plichten die iemand heeft. Doesburg sluit aan bij de Regionale Sociale Dienst (RSD) De Liemers in Zevenaar, daar zijn ook de bijeenkomsten.

3.     Als laatste volgt een intakegesprek met een consulent ‘werk en inkomen’ over het vinden van werk en de aanvraag van de bijstandsuitkering.

 

Voor de gemeente Doesburg is het aanvragen van een bijstandsuitkering tegelijkertijd een vraag om te helpen bij het vinden van een baan. Een Doesburgse inwoner met een uitkering is een werkzoekende.

 

De begeleiding tijdens de bijstandsperiode wordt intensiever ingezet op het vinden van een baan of op het voorbereiden op werk. Bijvoorbeeld door het volgen van sollicitatiebijeenkomsten, werken op werkervaringsplaatsen en deelname aan werkleerprojecten.

 

De bijstandsuitkering is bedoeld voor mensen die (tijdelijk) niet op een andere manier in hun inkomen kunnen voorzien. De gemeente Doesburg tolereert geen misbruik en fraude en pakt dit aan met een lik-op-stukbeleid.

 

Het plan van aanpak gaat uit van een aangescherpte uitvoering van de Participatiewet. Deze aanpak is gebaseerd op de volgende vijf principes:

1.     Iedereen die daartoe in staat is zorgt voor zijn eigen inkomen;

2.     Ieder gewerkt uur via een betaalde baan telt;

3.     Iedereen is actief;

4.     Afspraak is afspraak;

5.     Ondersteuning waar nodig.

 

Wilt u meer weten over de aanmeldingsprocedure voor een bijstandsuitkering of heeft u andere vragen over werk en inkomen neemt u dan contact op met de consulenten werken en inkomen. U kunt hen bellen tijdens het telefonisch spreekuur van maandag tot en met vrijdag, van 09:00 tot 10:00 uur op telefoonnummer (0313) 48 13 13.

 

21 reacties

 1. Frans van der krul

  Dus effe in het kort, vanaf het moment van aanmelding ben eigendom van de gemeente en over der est wil ik het eigenlijk niet hebben, reizen naar Zevenaar, wie gaat dat regelen, betalen enz..Voor de gemeente Doesburg is het aanvragen van een bijstandsuitkering tegelijkertijd een vraag om te helpen bij het vinden van een baan.Wat is hier de logica van?

 2. Annie Bovens

  Werk.nl werkt heel vaak niet. De werkzoekende zal hiervan de dupe worden.Eigenlijk voor de rest niets nieuws onder de zon , behalve dat er mogelijk nog meer ingezet gaat worden op het bemoeilijken van een aanvraag met oplopende schulden en alle stress tot gevolg. want voldoende werk is er gewoonweg niet. . Wat er gebeurt met mensen die om de een of andere reden de waanzin niet meer aankunnen of niet helemaal volgens de regeltjes kunnen funktioneren zal een gemeente een rotzorg zijn. Walgelijk dit ontmoedigingsbeleid. Mensen vragen niet voor de lol een bijstandsuitkering aan. Zorg voor echte banen in plaats van ze te verdringen door het werken zonder loon te verplichten .

 3. Hans Vos

  Met andere woorden je bent een slaaf, die geen rechten heeft alleen maar plichten. En als je ergens niet mee eens bent, dan word je meteen gekort of je uitkering word geblokt. Ik vraag me persoonlijk af of men op deze manier wel het beleid mag uitvoeren. Het is een ziekelijke beleid.

 4. Frans van der krul

  Wendy en Hans,
  Hiervoor heet de gemeente een nieuwe oplossing voor, nee geen zoutzuurbad maar een heus armoedebeleid dat moet dan het vangnet worden, geld is er al maar er moeten nog cliënten bij gezocht worden.

 5. Frans van der krul

  Bertus, dat heb je goed begrepen, maar denk niet dat er veel uren zullen worden verrekend en wel hierom: werken op werkervaringsplaatsen en deelname aan werkleerprojecten, dit onbetaalde banen met verdringing van betaalde arbeid, gemeente werkt samen met het bedrijf Sent die hier de uitvoering van werken zonder loon uitvoert.

 6. Liesbeth Verrips

  Ze lopen voorbij aan de vraag waarom je in de bijstand zit?

  + uwv .. dat werkt niet.
  + consulent? huh… een ingehuurde externe? Sorry die heeft andere doelen en geen verstand van zaken.

 7. Doree Colenbrander

  Het plan van aanpak gaat uit van een aangescherpte uitvoering van de Participatiewet. Deze aanpak is gebaseerd op de volgende vijf principes:

  1. Iedereen die daartoe in staat is zorgt voor zijn eigen inkomen;

  2. Ieder gewerkt uur via een betaalde baan telt;

  3. Iedereen is actief;

  4. Afspraak is afspraak;

  5. Ondersteuning waar nodig.

  Als dit soort waanzin niet zo veel betaalde banen zou kosten, zou het bestand bijstandsgerechtigden gehalveerd zijn. Pressie werkt niet als er onvoldoende betaalde banen zijn. Werkervaringsplaatsen, proefplaatsingen, werkstages en andere fopjobflauwekul kosten betaalde banen. Waarom? Heel simpel, werkgevers zijn heel blij met personeel dat niks kost.
  Helaas heeft Doesburg zich ook laten inpakken door het netwerk van programmamanagers en andere democratie ondermijnende figuren.

 8. Hans Vos

  Het doel is gewoon hun bezig te houden aan het werk, zo dat ze niet zelf in de hopeloze traject terecht komen, en door ons hun zakken gevuld worden. Dit zo lang je in de bijstand zit zullen ze misbruik van je maken.

 9. Patrick Ott

  Doree Colenbrander schreef: “Pressie werkt niet als er onvoldoende betaalde banen zijn. Werkervaringsplaatsen, proefplaatsingen, werkstages en andere fopjobflauwekul kosten betaalde banen. Waarom? Heel simpel, werkgevers zijn heel blij met personeel dat niks kost. Helaas heeft Doesburg zich ook laten inpakken door het netwerk van programmamanagers en andere democratie ondermijnende figuren”
  Dat i een correcte analyse

 10. Frans van der krul

  Patrick Ott,
  Het gaat ook ten koste van de lokale middenstand, doordat dit college mensen dwingt te gaan werken voor nop bij Sent, dit is gewoon een productie hal, daar moet men voor nop werken voor bv Action, inpakken van plastic hoesjes, inpakken van deurmatjes voor Blokker, kerstspul inpakken voor Wiebra , koper strippen voor de recycling poot.
  En dan maar afvragen waarom het gemiddelde inkomen zo laag is in Doesburg, veel van het werk werd in het verleden gedaan door de SW, maar door de samenwerking met Sent, de raad staat erbij en kijkt erna, wordt er nu voor nop gewerkt met gratis personeel van de Gemeente Doesburg.
  UG FNV Stop werken zonder loon, gaat binnen kort van start in Doesburg!

 11. Bartho Engelsman

  Ik denk dat ik maar vluchteling word in Nederland! woonruimte word betaald en ingericht , werk word gecreëerd, boodschappen worden betaald , zorgpremie word betaald , enz. enz. ( en ik stem niet eens pvv ! )

 12. robert duis

  @Bartho Engelsman.

  Dear Mr. Engelsman,

  Please check your ancestors.
  On basis of your name “Englishman” you might be a REFUGEE already ……:-))))

  Weet zeker dat dit ook voor ondergetekende geldt en dan bedoel ik niet mijn
  “vlucht” uit Mokum naar het mooie Doesburg!

 13. Frans van der krul

  Zie net dat dit artikel al meer dan 292 keer is gedeeld op Facebook, top deler van de maand?

 14. Angelique Ende

  Suggestie voor echt oprechte regie bij de burger: geef mensen de mogelijkheid om zelf een plan van aanpak op te stellen en neem dit plan ook daadwerkelijk serieus. De meeste mensen weten heel erg goed wat ze zelf nodig hebben als ondersteuning, daar is geen hele reïntegratieindustrie voor nodig.

 15. Bartho Engelsman

  helaas word er door mijn achternaam vanuit gegaan dat mijn voorouders misschien ook vluchteling zijn geweest, maar niks is minderwaar kan ik u met zekerheid mededelen ! wel kan ik zeggen dat ook ik zonder werk zit, en erg veel doe om weer aan de bak te komen . helaas is dit niet makkelijk. met 4 kinderen heb ik echt slapeloze nachten hoe wat en waar. van daar !

 16. frans Schilderman

  Hallo Bartho, misschien kun je wel een van die nevenfuncties die Van Baalen (VVD) heeft neergelegd gaan betrekken,komt dat ook op een goede plek terecht in plaats van bij die zakkenvuller.

 17. robert duis

  @Nederland.

  Bekijk deze video >>>> https://youtu.be/YfNzcqhyBSM >>> 1924.

  Wat opvalt: Vluchtelingen op volgepakte schepen ….. maar wel zeewaardig!
  Respectvolle opvang in the USA!

  En dan te bedenken dat onder onze “Bevrijders in 1945” …….
  ……..wellicht Europese mannen waren die op deze boot zaten?

  Dat Gershwin himself zijn eigen “Rhapsody in Blue” speelt aan de piano is ook zeer bijzonder.

 18. Frans van der krul

  Robert,
  Mij ontgaat de link met het onderwerp!
  Frans

 19. robert duis

  @Frans van der Krul.

  Wij hebben het toch elke dag over het vluchtelingen-probleem?
  Een probleem dat al vele honderden jaren aan de orde is.
  Niets nieuws onder de zon!
  En lees de opmerking van Bartho Engelsman: “Ik denk dat ik maar vluchteling word”……..
  Nu begrepen dat er wel degelijk een link is?

 20. Frans van der krul

  Robert,
  Duidelijk nu.
  De wereld is van iedereen!

 21. bob

  Hier loop ik nu (letterlijk) ook tegen aan, ik heb bijna 5 jaar geen inkomen gehad en kan nu 2 dagen achter elkaar van doesburg naar zevenaar en terug lopen, 3 uur heen, afspraak van een uur en 3 uur terug.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑