Doesburg in gesprek over nieuw bibliotheektarief

De gemeente Doesburg gaat met Bibliotheek West Achterhoek in gesprek over het nieuwe bibliotheektarief. Aanleiding voor het gesprek is een motie tijdens de raadsvergadering waarin aangenomen werd dat Doesburg tegen het eenheidstarief is. De gemeente wil vasthouden aan de tariefsdifferentiatie, zoals het voor september was.


De bibliotheek in Doesburg hanteert sinds september een alles-in-één abonnement en daarmee een nieuw uniform tarief. Dit nieuwe abonnement biedt verschillende inhoudelijke voordelen, maar zorgt bij veel klanten ook voor een hoger basistarief. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd zonder dit eerst goed met de gemeente te bespreken.


De bibliotheek geeft aan dat zij met het nieuwe abonnement en bijbehorend tarief provinciale afspraken volgt. Zij is gemachtigd om zelf een besluit te nemen over tarieven en abonnementen. Het college van burgemeester en wethouders is het niet eens met de gang van zaken en heeft de bibliotheek om opheldering gevraagd.


In tegenstelling tot veel andere gemeenten heeft Doesburg de bibliotheek slechts een beperkte besparingsopdracht opgelegd, doordat de tarieven in Doesburg ook omhoog gaan lijkt zij slachtoffer te worden van veel ingrijpender besparingsmaatregelen in andere gemeenten. Middels een unaniem gesteunde motie heeft ook de gemeenteraad haar onvrede over het nieuwe tarief kenbaar gemaakt.


Het college van burgemeester en wethouders heeft de bibliotheek verzocht om de nieuwe tarieven te heroverwegen. De directie van de bibliotheek is uitgenodigd voor een gesprek waarbij gesproken zal worden over de tariefstelling en stellingname van de gemeente in deze.


9 reacties

 1. Will van Dooren

  wat ik gelezen heb is het nieuwe bedrag €47.50.-………..
  €47.50 : 52(weken) = 91cent per week…. poehhh wat een bedrag, en daar krijg je Boeken, dvd’s, cd’s en niet te vergeten tijdschriften en kranten voor in de bieb….
  ik zou zeggen, drink één glaasje bier/cola of een bak koffie minden in de horeca en je kunt naar de Bieb.

 2. Frans van der Krul

  Er zijn mensen die het een hoog bedrag vinden en dit eigenlijk niet kunnen betalen en zeker geen glaasje bier/cola of een bak koffie in de horeca nuttigen.Gezinsinkomen in bepaalde wijken ligt op ca 18.000 euro bruto en bied deze ruimte niet.

 3. Will van Dooren

  @ frans ik ga er dan wel van uit dat mensen die zelfs dit niet kunnen betalen dat ze dan via de gemeente doesburg geld/vrij kaart krijgen want daar ga ik zo wie zo vanuit, en wel om de kinderen te kunnen laten gaan naar de bieb…of is de gemeente niet zo sociaal en doen de partijen daar niets aan? je kunt via een bepaald minimum inkomen natuurlijk vrijstelling maken voor mensen die het niet kunnen opbrengen.

 4. Frans van der Krul

  Will van Dooren, kinderen tot 18 jaar hoeven niet te betalen voor de Bib.
  Ben zelf een invuller voor het huisbezoek minima’s, vaak zie je dat ouders moeten kiezen waaraan men geld aan uitgeeft, regeling heeft een max, keuze tussen bv Bib en een schoolreisje, dan is de keuze snel gemaakt, en je moet het geld voorschieten, div ouders zeggen dan : als ik het kan voorschieten dan kan ik het ook betalen, kan dus niets voorschieten en kan dan ook niets terug krijgen.

 5. Ellen Mulder-Metselaar

  @frans, de bibliotheek voor kinderen tot 17 jaar is gratis, dat hoeft dus niet te worden voor geschoten door de ouders.

 6. Frans van der Krul

  Ellen,
  Het gaat hier om de ouders die een keuze moeten maken.(voor zichzelf)
  Als ouders laaggeletterd zijn, vormt dat een risico voor de taalontwikkeling van hun kinderen en als deze geen keuze maken voor een abonnement bij de bibliotheek is het lastig voor de kinderen en ouders om mee te komen in onze maatschappij.

 7. Hanny ten Dolle

  @ Frans, even buiten het bedrag om of het wel of niet kan: ouders die laag geletterd zijn zullen zo wie zo niet naar de bieb gaan en misschien daardoor ook hun kinderen niet stimuleren het wel te doen. Denk dat hier nog een opdracht ligt voor de taalwerkplaats.

 8. Frans van der Krul

  Hoi Hanny,
  Daar is de taalwerkplaats mee bezig, ben zelf een taalmaatje voor iemand, is leuk om te doen.Maar naar de Bib te gaan is zeker nog een drempel, cultuur speelt hierin ook een rol.Voor meer info kijk op http://www.youtube.com/doesburgtv

 9. Aernoudt Bottemanne

  @Hanny: dat woord ‘misschien’ kan er (helaas) tussen uit: divers onderzoek heeft al aangetoond dat deze groep kinderen inderdaad niet wordt gestimuleerd naar de bieb te gaan. (en door deze ouders ook zeer weinig tot niet worden gestimuleerd andere leerzame aktiviteiten te ontplooien, alsmede een veel lager museum bezoek etc.) Zonder dat te doorbreken zal er derhalve altijd een kloof blijven; die deze groep merkwaardig genoeg grootdeels zelfstandig in stand houdt..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑