De opstapdag voor elektrische fietsen bij Xycleservice in Doesburg afgelopen weekend is goed bezocht. Er was veel interesse voor de steeds geavanceerder wordende e-bikes. Bij Xycleservice was zelfs een mountainbike voorzien van elektrische aandrijving aanwezig.


Zowel zaterdag als zondag was het druk bij Xycleservice. Het bewijst dat de opmars van elektrische fietsen alsmaar toeneemt, ook in Doesburg. Xycleservice had speciaal voor deze dagen extra fietsen laten aanrukken om zo een goed en gevarieerd beeld te geven van het huidige assortiment van e-bikes.


‘Mensen zijn vooral geïnteresseerd in de mate van ondersteuning. Ze kijken heel erg naar de manier van wat je zelf moeten doen. Wat kan de fiets en wat ik als fietser doen? Dat is een belangrijke vraag bij bezoekers’, aldus Camiel Banda, eigenaar van Xycleservice.


De nieuwe generatie elektrische fietsen zijn aanzienlijk beter geworden, stelt Banda. ‘Ze zijn lichter in gewicht, hebben een langere accuduur en er zijn zelfs fietsen die achteruit kunnen rijden. Handig bij het inparkeren’.


Xycleservice beschikt zelfs over een mountainbike voorzien van elektrische aandrijving. Banda: ‘Dat is heel anders rijden. We overwegen om de fiets in te zetten tijdens een grote, zware mountainbikewedstrijd in Oldenbroek binnenkort. Misschien mag hij meedoen buiten de wedstrijd om. Ik ben benieuwd wat zo’n fiets kan op een zwaar parcours met goede deelnemers’.


De doelgroep voor de elektrische fiets omschrijft Banda als 50+. ‘Vooral voor woon-werkverkeer is de fiets erg interessant. Je legt eenvoudiger langere afstanden af en komt dan niet nat bezweet aan op je werk. Een fiets met twee accu’s kan al 140 kilometer afleggen’.


Door de verdere ontwikkeling van de elektrische fietsen speelt gezondheid een steeds grotere rol. ‘Het is bijvoorbeeld ook prima mogelijk om een hartslagmeter te koppelen aan een elektrische fiets. Je kunt de maximale hartslag instellen en als die wordt gehaald, verhoogt de fiets automatisch haar inzet. Dus op die manier is het een prima product voor mensen met hartklachten’.