Doesburg en het door adellijke landgoederen vormgegeven gebied rond Drempt, Hummelo en Keppel zijn voor het eerst aan elkaar gekoppeld in een knooppuntenroute voor fietsers. De route bestaat uit veertien toeristisch interessante punten die van deze 25 kilometer lange cultuurhistorische fietstocht een echt uitje maken.

 

‘Knooppuntenroutes bestaan al langer’, zegt voorzitter Henny Dokter van Toeristisch Informatie Punt Drempt, Hummelo en Keppel. ‘Deze route is echter een nieuw concept. Er zijn veertien interessante punten opgenomen in de route, die allemaal met een filmpje worden toegelicht. De route voert niet alleen door een fraai gebied, maar is ook interessant door deze extra informatie. Door deze aanpak wordt de fietstocht een echte beleving. Nieuw is ook dat talentvolle artistieke groepen hebben meegewerkt aan de productie van de filmpjes.’

 

Het Toeristisch Informatie Punt Drempt, Hummelo en Keppel (TIPDHK) werd in 2009 opgericht om de toeristische belangen van het gebied te behartigen; het platform telt bijna veertig toeristische ondernemers. Het platform geeft onder andere jaarlijks ‘AchterOmmetjes’ uit, het uitgevoerde en handzame boekje waarin alle denkbare toeristische informatie over het gebied in en rond Drempt, Hummelo en Keppel is gebundeld. Daarvan zijn er de afgelopen jaren al zo’n 60.000 stuks verspreid

 

De cultuurhistorische fietstocht door Doesburg en omgeving brengt in Doesburg de 17e-eeuwse vismarkt aan de Roggestraat weer tot leven en aan de IJsselkade gebeurt wat kunstenaar Roberto Barni in gedachte had toen hij Passi d’Oro ontwierp, drie mannen die vanuit de IJssel naar de stad slenteren. Dat wordt in beeld gebracht door streetdancegroep Godiva.

 

Bij de IJsselstuw in Doesburg wordt het verhaal verteld van de grijze loodsen die hier staan sinds de koude oorlog. Schotten en balken liggen er nog steeds, zonder functie, maar wel met een verhaal: als de Russen zouden komen zou Oost-Nederland onder water worden gezet.

 

De eerste brochure ‘AchterOmmetjes met de fiets’ is op donderdag 4 september in De Gouden Karper in Hummelo aangeboden aan wethouder J. Engels van Bronckhorst. Directeur M. Hezemans van de Stichting Achterhoeks Toerisme was aanwezig om dieper in te gaan op het belang en de mogelijkheden van fietsen in de Achterhoek. De brochure kosteloos te verkrijgen bij de toeristische ondernemers en VVV-servicepunten in onder andere Drempt, Hummelo, Keppel en Doesburg.