Jan van Amstel is voorzitter van Doesburg 777, de organisatie achter de festiviteiten rondom de 777ste verjaardag van Doesburg. Op DoesburgDirect.nl gaat Van Amstel dieper in op de organisatie, de thema’s en alles wat er komt kijken bij dit ambitieuze project. Vandaag over de laatste voorbereidingen voor de aftrap.

 

Binnenkort start in Doesburg het Feestjaar 777. Na een lange voorbereiding zijn op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 september de eerste festiviteiten van een jaar waarin Hanzestad Doesburg herdenkt dat de stad 777 jaar geleden stadsrechten kreeg. De evenementen die in het Feestjaar op stapel staan zijn onderverdeeld in – hoe kan het ook anders – 7 thema.’s. Het eerste weekeinde staat voornamelijk in het teken van muziek, film en theater, met daarbij een uitgebreid omlijstend programma.

 

Vrijdag 19 september is de datum waarop de langverwachte opening van Doesburg 777 plaatsvindt. Het feestterrein voor die dag is de Ijsselkade, tussen de monumentale trappen en Hotel Doesburg. Het terrein wordt feestelijk ingericht met tenten, een podium, licht en geluid. Vanaf 15.00 uur is iedereen van harte welkom voor een middag vol sfeervolle en feestelijke activiteiten. De Ijsselkade wordt omgetoverd tot een Doesburgs ‘klein Monmartre’, met medewerking van een groot aantal Doesburgse ondernemers. Er zijn stands met schilders, muzikanten en Doesburgse producten, en er is de hele middag theater en muziek. Op de Ijselkade staat ook de grote tent die wordt gebruikt voor de officiële opening die middag, voor het avondprogramma en voor het programma van zaterdag.

 

Kanon

 

Het officiële gedeelte van de dag, en daarmee ook van het gehele Feestjaar, gaat om 18.00 uur van start. Na een welkomstwoord door de burgemeester van Doesburg, Kees Luesink, en de voorzitter van de stichting Doesburg 777, Jan van Amstel, volgt de openingsceremonie. Onderdelen daarvan zijn onder andere het ceremonieel hijsen van 7 vlaggen en saluutschoten met een groot kanon. Aan de openingsmanifestatie, waar het officiële gedeelte deel van uitmaakt, werken Doesburgers mee uit alle geledingen van de bevolking. Meer details leest u de komende weken op deze website, op de website www.doesburg777.nl en in het programmaboekje.

 

Stadsballade

 

Als het officiële gedeelte achter de rug is gaat het programma verder met onder andere de Stadsballade 777. Deze ballade is geschreven door stadsdichter Jan Vijn en op muziek gezet door Zwaan Stam. 7 verschillende uitvoerenden spelen, declameren en de zingen 7 coupletten op 7 totaal verschillende manieren. De uitvoerenden zijn een kinderkoor onder leiding van Zwaan Stam, harpiste Eva Peet en Izaa Singadji, Mutiara Tec, Mezzo-sopraan Mieke den Doop en sopraan Edith Weetink, de Jazzband van Robert Duis, het Orkest 777 en een gelegenheidskoor dat is samengesteld uit alle Doesburgse koren onder leiding van Esther ter Steeg.

 

Avondprogramma

 

Het avondprogramma op vrijdag 19 september is gevuld met muziek en dans van onder andere De Meulenvelders, het jazzorkest van Robert Duis, Mutira Tec, Steamer en de Voormalige Schutterij. Meer details over de openingsmanifestatie en het middag- en avondprogramma leest u binnenkort op deze website, op www.doesburg777.nl en in het programmaboekje.

 

Filmfestival Buitenbeeld – Twee dagen film in de binnenstad van Doesburg

 

In de avond van zowel vrijdag 19 als zaterdag 20 september vindt op verschillende locaties in de Doesburgse binnenstad het buitenfilmspektakel Buitenbeeld plaats. Twee avonden lang kunnen de liefhebbers van film en cinema hun hart ophalen. Buitenbeeld was jarenlang een geliefd filmevenement in Doesburg, en in samenwerking met de stichting Doesbrug 777 wordt het fameuze festival, ter gelegenheid van Doesburg 777, opnieuw opgestart.

7 locaties

 

Op zeven verschillende openluchtlocaties in Doesburgse tuinen worden zeven korte films vertoond. Op de looproutes naar die tuinen kan het publiek genieten van verschillende theatrale acts. Meer informatie over Buitenbeeld leest u binnenkort op deze website, op de website www.doesburg777.nl en in het programmaboekje.

 

Open podium

 

Ook op zaterdag 20 september vormt de Doesburgse Ijsselkade het toneel voor een gevarieerde muzikale middag en avond. Na een middagprograma met onder andere jeux de boules, een open podium en diverse andere muzikale en theatrale attracties organiseert de Stichting Doesburg 777 samen met de gemeente Doesburg in de avond een avond met klassieke muziek. Op de Ijsselkade speelt een compleet symfonieorkest met medewerking van onder andere Maarten Jansen. Meer details over het programma van 20 september leest u in binnenkort op deze website en op de website www.doesburg777.nl. Opgeven voor het open podium kan nog steeds via de website.

 

Elvis 777

 

Op zondag 21 september, de derde dag van het openingsweekeinde, vindt de aftrap plaats van Elvis 777, een poging om in het Guinness Boek met wereldrecords te komen. In samenwerking met de Stichting Doesburg 777 start het Elvis cafe en museum Kings Place op de markt in Doesburg een poging om op 6 juni 2015 een recordaantal Elvis Presley impersonators bijeen te brengen. Meer informatie over de start van dit evenement leest u binnenkort op deze website en op de website www.elvis777.nl.

 

Meer informatie

 

De affiches, het programmaboekje en de uitnodigingen liggen klaar. Die worden de komende weken gedrukt, verspreid en verstuurd. Op 19, 20 en 21 september gaat het Feestjaar van start. Kijk voor meer informatie op www.doesburg777.nl of bel 06 34244543.

 

Jan van AmstelJan van Amstel is voorzitter van Doesburg777, de organisatie die zich bezighoudt met het organiseren van festiviteiten rondom de 777ste verjaardag van Doesburg. Op DoesburgDirect.nl blogt Van Amstel met regelmaat over ontwikkelingen rondom Doesburg777.