Doesburg pakt pesten en discriminatie aan

De gemeente Doesburg is de eerste gemeente in Nederland waar een nieuwe werkwijze wordt gebruikt om pesten en discriminatie aan te pakken en de sociale veiligheid te vergroten. In Doesburg worden niet alleen scholen bij dit project betrokken, maar alle inwoners van de gemeente.

 

Vanaf eind maart tot eind april worden alle basisscholen in Doesburg bezocht door het Meldpunt discriminatie en pesten. Tegelijkertijd worden met een mobiele ontmoetingsplek – een omgebouwde camper – alle wijken van Doesburg bezocht om met mensen in gesprek te gaan over pesten en discriminatie en over leefbaarheid en veiligheid in hun buurt. In totaal worden er zeshonderd wijkinterviews gehouden.

 

Het project levert veel informatie op over het gevoel van sociale veiligheid in de wijk en op de scholen. De informatie uit de wijk en uit de klas wordt tijdens het project samengebracht. Het idee er achter is dat pesten en discriminatie bespreekbaar wordt en eerder gesignaleerd wordt.

 

Voor Doesburg is gekozen omdat de basisscholen in Doesburg graag willen participeren in een aanpak voor het pesten op school. ‘Pesten is niet alleen een probleem van de school. De voedingsbodem ligt vaak daarbuiten. Daarom is het goed dat ook de wijken er bij worden betrokken’, zeggen de directies van basisscholen De Horizon, De Wetelaar en de Anne Frankschool.

 

De bezorgdheid over pesten en discriminatie leeft in Doesburg. De politie ziet een toename van pesten via websites, Twitter en Facebook – het zogeheten cyberpesten – en de jongerenwerkers van 0313 maken zich zorgen over allerlei vooroordelen bij jongeren tussen 12 en 18 jaar. Ook ouders zijn ongerust zo blijkt uit het laatste onderzoek van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden uit december 2014. In het onderzoek onder 844 ouders in Doesburg zegt 33 procent dat hun kinderen in het laatste kwartaal van 2014 zijn gepest.

 

Het project heet Frank in de buurt; het is een verwijzing naar het Engelse Be Frank, wat staat voor je vrij voelen, vrijuit spreken en fatsoenlijk en respectvol met elkaar omgaan. De organisatie achter Frank in de buurt is het Meldpunt Discriminatie en Pesten. Deze brede aanpak is een bewuste keuze, zegt directeur Marjolein Eeuwes van het Meldpunt. ‘We kijken ook buiten de scholen omdat pesten en discriminatie een maatschappelijk probleem is dat vraagt om een gezamenlijke aanpak van volwassenen, professionals, ouders en kinderen’, zegt Eeuwes. ‘Dus is het logisch dat ook de inwoners van Doesburg er bij betrokken moeten worden.’

 

Een bijzonder onderdeel van het project is een theaterstuk over pesten en discriminatie, voor de oudste leerlingen van de basisschool en de jongste leerlingen van het voortgezet onderwijs. Het stuk wordt gespeeld door (jonge) Doesburgers en is gebaseerd op eigen ervaringen van Doesburgse kinderen en jongeren met dit onderwerp.

 

Wethouder Peter Bollen is enthousiast over het project. ‘Ik steun het project van harte. De gemeente Doesburg gaat graag in gesprek met wijkbewoners over sociale veiligheid en leefbaarheid. Pesten en discriminatie wordt zo beter bespreekbaar. Door deze interviews krijgen we een goed beeld van wat er leeft in de wijk – daar hebben de gemeente en de wijkraden overigens al een behoorlijk beeld van. Welke wensen zijn er, welke problemen moeten opgelost worden, dat soort vragen komen aan de orde. De wijkraden hebben aangegeven dat ze positief zijn over dit project en samen met de wijkbewoners aan de slag willen gaan.’ Wijkraden worden begeleid bij het opzetten van een plan van aanpak voor de verbetering van de leefbaarheid en sociale veiligheid in de eigen wijk.

 

Andere partijen die meewerken zijn de drie basisscholen in Doesburg, jongerencentrum 0313, de politie en woonservice IJsselland.) De organisaties die in Doesburg het sociaal vangnet vormen worden tijdens themabijeenkomsten bij het project betrokken. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Doesburg, de Gestichten van Weldadigheid, Rotary Doesburg en de Ridderlijke Duitse Orde.

1 reactie

  1. Theo Houkes

    Zeg maar woningbouw IJsselland want ( service ) dat geven ze niet iemand 50 euro laten betalen voor een telefoontje en iets wat ze niet hebben gemaakt dat noem ik geen service
    Als die zich er mee gaan bemoeien dan hou ik mijn hart vast

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑