Doesburg schort strengere regels bijstand op

De gemeente Doesburg heeft de toepassing van de strenge huishoudinkomenstoets voor mensen met een bijstandsuit­kering opgeschort. ‘We gaan de definitieve besluitvorming in de Haagse politiek niet zitten afwachten en vertellen de mensen nu dat we voorlopig geen uitkeringen gaan afpakken’, zegt wethouder Willem Bouman van werk en inkomen. ‘Alle 66 personen die mogelijk hun uitkering per 1 juli zouden gaan verliezen, krijgen op korte termijn bericht dat de bezuinigingsmaatregel tot nader order door Doesburg niet zal worden uitgevoerd’.


Bouman vindt dat het ministerie snel duidelijkheid moet verschaffen over hoe het verder moet: ‘Vanaf 1 januari hebben we de strenge toets al moeten toepassen op nieuwe aanvragers, we willen ook deze groep zo snel mogelijk helderheid kunnen geven’, aldus Bouman.


Bouman vervolgt: ‘Er zal een noodwetje of iets dergelijks moeten komen, want de oude wet is ingetrokken en de nieuwe regels van het kabinet Rutte zullen worden teruggedraaid. Ik vind dat de politiek in Den Haag de verwarring van nu snel uit de wereld moet helpen. Laat ze één lijn trekken voor alle gemeenten en zo voorkomen dat het willekeur wordt’.


Bij de huishoudtoets telt het inkomen van alle gezinsleden, ook van meerderjarige inwonende kinderen, mee bij de aanvraag voor een bijstandsuitkering. Blijven alle gezinsleden zonder werk, dan zou men samen van één uitkering moeten leven.


3 reacties

 1. Frans van der Krul

  Een juist en verstandig besluit!

 2. Patricia PvdA

  Fijn dat wethouder Bouman dit zo snel na onze mailwisseling van van de week opgepakt heeft.
  Deze maatregel heeft absoluut niet de uitwerking die het (demissionair) kabinet voor ogen had.
  Het zal de problemen alleen maar groter maken.
  Wat dacht je van thuiswonende mensen met een arbeidsbeperking waarvan de ouders moeten leven van een bijstandsuitkering. Sorry, meneer en mevrouw: uw kind heeft een inkomen, hij/zij kan u onderhouden. Je straft hiermee de mensen met arbeidsbeperking omdat ze werken. Dit kan niet en dit mag niet zo zijn.

  Laat het nieuwe kabinet maar eerst met een oplossing komen die werkt, maar waarbij arbeidsongeschikten uitgezonderd kunnen worden. Zij verdienen ook een plaats op de arbeidsmarkt!

  Ik ben blij dat wethouder Bouman geluisterd heeft en deze belachelijke maatregel heeft afgeschaft in Doesburg.

 3. Rob Gossink (CDA Doesburg)

  Stoere praat van de wethouder! Hij zegt er niet bij dat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 1 mei de gemeenten al geadviseerd heeft om de activiteiten rondom de herbeoordelingen (einde overgangsrecht) op te schorten. Kortom, makkelijk “scoren” voor de wethouder als je weet dat de grote baas (de minister) zelf al aangekondigd heeft dat wat hem betreft de activiteiten opgeschort mogen worden. Zie http://www.gemeenteloket.minszw.nl/dossiers/werk-en-inkomen/wwb/nieuwsberichten/zo-snel-mogelijk-informatie-over-de-huishoudinkomenstoets.html

  Wat wel een feit is is het feit dat er onduidelijkheid heerst over de precieze gevolgen van het “wandelgangenakkoord”voor de Wet werk en bijstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑