Zondag 6 mei is het weer Culturele Zondag in Doesburg. Diverse galerieën openen dan hun deuren voor het publiek. Het maandelijkse evenement geniet veel belangstelling van kunst- en cultuurliefhebbers die de weg naar Doesburg prima weten te vinden. DoesburgDirect.nl zet daarbij elke maand een galerie in de schijnwerpers. Dit maal P&E Art & Tax, een bijzonder combinatiebedrijf. Aan het woord komt niet alleen kunstenares Eveline van de Groep maar ook fiscaal jurist Peter Kleinreesink.


Wat er zo bijzonder uw galerie, of dit maal beter gezegd: uw bedrijf?
Werken vanuit een creatieve omgeving! Vorig jaar bedachten we (fiscaal jurist Peter Kleinreesink en kunstenares Eveline van de Groep, red.) een voor ons land uniek concept: een fiscaal juridische dienstverlener en een galerie in één bedrijf. Zo ontstond P&E Art &Tax. Een moderne galerie in het historische hart van Doesburg waar Eveline haar werk exposeert en Peter zijn fiscale werkzaamheden verricht. Een heel prettige en inspirerende werkomgeving. Niet alleen voor ons, ook voor de klant. In oktober opende P&E Art &Tax haar deuren.


Twee takken van sport in één bedrijf. Een perfect voorbeeld van het fenomeen ‘creatieve zakelijke dienstverlening’ dat momenteel door de overheid wordt gestimuleerd. Om cultuur ondanks de bezuinigingen toch een kans te geven, is het idee ontstaan om de creatieve industrie samen te voegen met de zakelijke dienstverlening.  Daar hebben wij met P&E Art & Tax op geheel eigen wijze invulling aangegeven. Door een fiscaal juridisch kantoor te vestigen in een galerie geven we enerzijds kunstenaars een podium om hun werk te exposeren, anderzijds krijg ik de kans om mijn werkzaamheden te verrichten vanuit een inspirerende en creatieve omgeving.”

Welke expositie/collectie is er nu te zien?
Huidige expositie is “What am I”. De kunstenaars Miriam Londono (ruimtelijke objecten), Sarah Linde (tekeningen), Heidrun Klos (foto’s) en Eveline van de Groep (schilderijen) belichten tijdens deze expositie, elk vanuit hun eigen perspectief dit thema.
Kijk, ontdek en verwonder. De expositie duurt van 28 maart 2012 tot en met 25 juni 2012. Daarnaast is in de galerie ook werk te bewonderen van glaskunstenaars Tom Mensenkamp, Frank Biemans, Richard Price, Melvin Anderson en Louis La Rooy. Verder is er werk te zien van Michiel Jansen met prachtige leisteenobjecten en Charlotte van Dijk met “ontaarde Engelen”.


Hoe belangrijk is kunst voor Doesburg?
Kunst is belangrijk voor Doesburg In het raadsvoorstel van 29 maart 2012 wordt in het document “Sporen van identiteit” gemeente Doesburg als volgt verwoord: “Cultuurtoerisme is goed voor Doesburg De waarde van de cultuurhistorie ligt niet alleen in de identiteit, maar ook in het economisch nut. Dit is door U al verwoord in de Kadernota Cultuurhistorie 2006. Het cultureel erfgoed van Doesburg is drager van de aantrekkelijkheid. Het zorgvuldig omgaan met cultuurhistorie en het hebben ven een stevig cultuurhistorisch beleid is bevorderlijk voor recreatie en toerisme. Dat kan een impuls geven aan de economie van Doesburg.”  Wij proberen met onze eigen galerie een eigen impuls te geven aan de cultuur in Doesburg, waardoor we een steentje kunnen bijdragen aan de cultuur.


Hoe kunst minded is de Doesburger?
Wij zitten natuurlijk nog maar kort in Doesburg. Wij hebben daar geen onderzoek naar gedaan. Dus het is moeilijk om daar een goede uitspraak over te doen. In ieder geval zouden wij het leuk vinden als de Doesburger geniet van onze zaak. In ieder geval richten we ons niet alleen op Doesburg. We willen voor de regio maar ook voor de provincie een galerie te zijn waar de mensen graag naar toekomen om kunst in al haar facetten te bewonderen en te kopen natuurlijk.


Waar kennen we Eveline van de Groep nog meer van?
Mijn hobby’ s zijn vooral sporten en studeren. Daarnaast geef ik les in kunst en cultuurgeschiedenis. In het verleden gaf ik ook wiskunde en daarnaast studeerde ik psychologie. Momenteel hou ik mij vooral bezig met filosofie en theologie. Daarnaast hebben we de kinderen als hobby.


Vertel nog eens iets verrassend over uzelf.
Ik hou mij graag bezig met het niet zegbare. Dingen die niet in woorden te vangen zijn. Paradoxaal genoeg lees ik daar graag over en luister ik graag naar hoorcollege’ s over dit soort onderwerpen. Ik probeer deze niet benoembare aspecten van het leven te verbeelden op doek.P&E Art & Tax BV
Meipoortstraat 16
6981 DK Doesburg
www.pe-arttax.nl


Fotografie: Joost de Wolf / JdW Fotografie uit Doesburg