Doesburg start eigen Repair Café

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet, stelt Caleidoz. Caleidoz Welzijn Doesburg en de Buurtacademie organiseren op dinsdag 6 mei het allereerste Repair Café van Doesburg.

 

In de speeltuin Kindervreugd, aan de Marijkelaan 1 te Doesburg, draait het op dinsdagmiddag 6 mei allemaal om repareren. Tussen 14.00 uur en 16.30 uur uur staan diverse vaklieden klaar: elektriciens, een naaister, een fietsenmaker en een deskundige die spullen zonder snoer kan repareren. Zij  helpen gratis bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad.

 

Door repareren te promoten, willen Stichting Caleidoz en de Buurtacademie bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt Dicky Westerik van Caleidoz. In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.”

 

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Dicky Westerik: “Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.”

 

Stien Mintjes van de Buurtacademie wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. ‘Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk.’

 

Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café (zie www.repaircafe.nl) sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Sinds januari 2011 biedt de stichting daarnaast ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Doesburg

 

Doe mee met het Repair Cafe. De organistaie laat weten nog ruimte te hebben voor handige vrijwilligers uit de buurt. Zij zoeken dan ook vrijwilligers met verschillende vaardigheden om tijdens de Repair Cafe bijeenkomsten aanwezig te zijn als reparatie deskundige. Ze zoeken vooral mensen die handig zijn met kleine meubels/houten voorwerpen, computers en andere vaardigheden. En die het leuk vinden om hun kennis te delen met buurtgenoten.

 

Voor info of om je aan te melden kun je mailen naar d.westerik@caleidoz.nl of bellen naar 06-20634919

 

Stichting Caleidoz en de Buurtacademie willen na 6 mei iedere eerste dinsdag van de maand een Repair Cafe in Doesburg organiseren.

5 reacties

 1. W van Dooren

  goed Initiatief…

 2. Frans van der Krul

  Wens het Repair café veel suc6 met deze oprichting Zie : Veel mensen volgen Repair Café Nederland al via Facebook en Twitter, maar de stichting heeft tegenwoordig ook een eigen YouTube-kanaal. Via dit kanaal kun je allerlei leuke filmpjes bekijken over Repair Cafés in binnen- en buitenland. Zo kun je de Repair Café-sfeer zelfs over de grens proeven!http://repaircafe.nl/

 3. Gertie Jordens

  Caleidoz en Buurtacademie
  Dicky en Stien
  Wij wensen jullie met de oprichting van het Repair cafe
  heel veel repareer succes.

  Jonnie en Gertie

 4. Henk beijen

  Dit is echt een voorbeeld van burgerinitiatief, ik wens jullie veel succes.

 5. Frans van der krul

  Henk,
  van bovenaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑