Doesburg tekent intentieovereenkomst over De Linies

De gemeente Doesburg tekent zaterdag 17 januari een intentieovereenkomst met Staatsbosbeheer over het beter beleefbaar maken van De Linies, de vestigingswerken van de stad. Dat gebeurt zaterdag om 12.00 uur door de Gilden van Huissen. Hiermee start ook de uitvoering van het project, een groep van vrijwilligers begint meteen met snoeiwerkzaamheden, onder begeleiding van Staatbosbeheer.

 

Voor bezoekers is het mogelijk om onder begeleiding van een gids een wandeling te maken door de Hoge Linie en om een broodje te bakken boven een vuurtje bij Scouting Doesburg. Ook kan zaterdag soep worden gegeten bij de tent van de ondernemers die het terrein op een middeleeuwse wijze hebben aangekleed. Dit alles speelt zich af nabij het clubgebouw van de scouting Isala en de Imkervereniging aan de Panovenweg. Iedereen is van harte welkom vanaf 12.00 uur.

 

Doesburg heeft een geheime schat: de Hoge en Lage Linie. Schitterende vestingwerken, rond het jaar 1700 ontworpen door militair en vestingbouwer Menno van Coehoorn in opdracht van koning-stadhouder Willem III. Ze behoren tot de mooiste voorbeelden van verdedigingswerken volgens het zogenoemde Nieuw-Nederlands stelsel. Kenmerkend daarvoor is de doorlopende zigzaglijn in de vestingwerken. De hoge natuurwaarden, in combinatie met de grote cultuurhistorische waarden, maken deze Linies volstrekt uniek. Door verkeersdoorbraken, spontane ontwikkeling in de natuur en verschillende vormen van beheer is aan die karakteristiek afbreuk gedaan.

 

Wethouder Ellen Mulder is trots op De Linies: ‘De Hoge en Lage Linie worden weer opgeknapt en zichtbaarder gemaakt. Daardoor kan de geschiedenis van Doesburg beter verteld en genoten worden. Dat is hartstikke mooi en ook belangrijk voor Doesburg. Het behoud en herstel van de cultuurhistorie gaat samen met behoud en ontwikkeling van de natuurwaarden, stimuleren van recreatie en toerisme en het bevorderen van de lokale economie’, aldus Mulder.

 

11 reacties

 1. Theo Houkes

  Mevr Mulder kom je zaterdag effe fototje maken van de vrijwillegers die vrijdag morgen om negen uur starten met het snoeien leuk voor de regiobode kunnen mensen zien wie we zijn en wie er snoeit.
  Zie je zaterdag.

 2. Sylvia Willems

  Moet er nou écht met een kanon worden geschoten om dit luister bij te zetten? Zo lees ik in het gemeentenieuws. Op z’n zachtst gezegd, wel apart in zo’n natuurlijke omgeving.

 3. Kees van Immerzeel

  Volgens de wethouder gaat het behoud en herstel van de cultuurhistorie samen met behoud en ontwikkeling van de natuurwaarden. Als dat zo is, waarom is er dan (voor de plannen met de Hoge Linie-), wettelijk natuurcompensatie verplicht? Juist: omdat met de plannen kwetsbare natuur verloren gaat op de Hoge Linie. Het College denkt dit te kunnen compenseren met de resterende randjes groen bij het voormalige slibdepot, nadat de werf hiernaartoe is verplaatst. Een absurde gedachte.

 4. Ellen Mulder

  @Theo Houkes ik kom zeker naar de vrijwilligers zonder hen is dit allemaal niet mogelijk.
  @ Kees Absurd, dat is niet de juiste conclusie, maak even een afspraak dan leg ik het uit, je weet me te vinden.

 5. Richard Kok

  Hoi Ellen,
  Waarom niet hier de informatie delen waar Kees om vraagt? Grijp die kans om dit plan uit te leggen, vragen te beantwoorden en begrip te kweken. Thanks!

 6. Frans van der krul

  Het beter beleefbaar maken van De Linies is een goede zaak!
  Vraagje:
  Mogen vrijwilligers betaalde krachten vervangen?
  In tijden van bezuiniging kan de Linie alleen beleefbaar worden gemaakt doordat vrijwilligers bereid zijn ze te vervullen. Hiervoor zouden dan vrijwilligers betaalde krachten moeten vervangen. Of dit kan en mag, en onder welke voorwaarden, levert een complexe discussie op.Er zijn echter een aantal randvoorwaarden waaraan voldoen moet worden wanneer vrijwilligers betaalde krachten gaan vervangen:
  Het vrijwilligerswerk is echt vrijwillig.
  De vrijwilliger heeft een intrinsieke motivatie om het werk te doen en zich achter de doelstelling van de organisatie of het project te scharen.
  De organisatie zorgt voor een goed vrijwilligersbeleid.
  De organisatie zorgt voor deskundigheidsbevordering.
  De organisatie zorgt voor een veilige omgeving en goede afspraken over de verantwoordelijkheden.

 7. Ellen Mulder

  @ Richard, an sich prima ware het niet dat dit interpretatie verschil echt te ver voert om hier uiteen te zetten. Uiteraard is de informatie ook gewoon toegankelijk via de site van de gemeente.

  Groet Ellen

 8. Theo Houkes

  Oke ellen Mulder zie ik je zaterdag want ik kom snoeien

 9. Richard Buma

  Ik ben er vanmiddag samen met mijn gezin even gaan kijken. Ik was er nog nooit geweest en verwachte een grote bosschage. Het ligt namelijk nogal erg verscholen. Maar het tegendeel bleek waar. Het zag er niet heel veel anders uit dan de lage linie en ik vind dat dit gebied incl de imkervereniging zeker meer gezien mag worden. Het aanleggen van het fietspad is een hele goede zet en een goed begin. En complimenten voor de vrijwilligers want zonder deze mensen blijft de openbare ruimte maar op een schraal basisniveau

 10. Kees van Immerzeel

  Ellen: als de informatie toegankelijk is via de site van de gemeente, graag een link naar die site met een toelichting waarop je precies doelt.

 11. Cor van den Bergh

  Inmiddels is het oktober 2015. Een groep enthousiaste vrijwilligers -afkomstig uit zowel Doesburg alsook andere gemeenten in de directe omgeving – hebben al heel wat onderhoudswerk verzet op met name de Hoge Linie. Het resultaat van hun enthousiaste werk kun je goed zien vanaf het pad tussen de volkstuinen en de Hoge Linie (nabij de Imkersvereniging).

  En op zaterdag 7 november a.s. gaan zij ook duidelijk zichtbaar aan de slag op de Lage Linie. Aan de Halve Maanweg tegenover de brandweerkazerne. Daar gaan zij de aanwezige wilgen knotten en ander achterstallig onderhoud aanpakken. Die dag is “Natuurwerkdag” van Staatsbosbeheer. De vrijwilligers hopen dat veel Doesburgers die ochtend komen kijken en wellicht ook een handje helpen. Trek wel (kap-)laarzen aan want het gras kan in dit jaargetijde behoorlijk nat zijn. Koffie of thee zal er zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑