Doesburg verlengt ondernemersproject IkStartSmart met 4 jaar

Doesburg verlengt de ondersteuning van het ondernemersproject IkStartSmart. De komende vier jaar kunnen ondernemers die niet langer bezig zijn dan vijf jaar gebruik maken van het coachings- en ondersteuningstraject. Vooral in tijden van economisch tegenwind kan het inhuren van een coach starters of ondernemers die na een paar jaar groeiambities willen verwezenlijken, voordeel bieden. IkStartSmart is een samenwerkingsproject van provincie Gelderland, deelnemende Gelderse gemeenten waaronder Doesburg en de samenwerkende Gelderse Kamers van Koophandel. Het project liep van mei 2008 tot eind 2011 en is nu verlengd tot december 2015.


Doelstelling is om meer en betere ondernemers te krijgen waarvan er na vijf jaar nog 80 procent bestaan en succesvol zijn. Het project is er voor startende ondernemers en voor ondernemers die al een paar jaar bezig zijn. Deelname aan IkStartSmart kost de deelnemende ondernemer eenmalig 250 euro.


Ondernemerstest
De gemeente Doesburg, die afgelopen vier jaar veertig plaatsen inkocht, ondersteunt IkStartSmart van harte, zo laat wethouder Marleen Huizingh weten. ‘Wij willen ondernemerschap stimuleren. IkStartSmart is een goede manier om ondernemers op weg te helpen. Het loopt sinds 2008 in Doesburg en het is mooi om te zien dat het succes en resultaat heeft. Wij verwachten voor 2012 acht trajecten in te kopen. We kijken hoe we de middelen vinden voor de jaren daarop’, aldus Huizingh.


Ondernemers die voor IkStartSmart kiezen, kiezen zelf een coach. Een van de coaches in Gelderland is Doesburger Jan Strating. Strating over het project: ‘Het begeleidingstraject duurt ongeveer een jaar. Deelnemers worden begeleid en getraind. Zowel aan het begin als aan het eind is er een ondernemerstest. Zo meten we vooruitgang’.


IkStartSmart is er voor beginnende ondernemers en voor ondernemers die na een paar jaar met groeistuipen en nieuwe uitdagingen te maken krijgen. Strating: ‘Ik zie deelnemers groeien in ondernemerschap. Je ziet ze stevig worden. Acquisitie blijkt het grootste probleem te zijn. Het gaat erom dat klanten komen en ook terugkomen. Klanten zijn niet automatisch loyaal. Je moet hiervoor een goed plan maken en blijven volgen’.


Coach kiezen
Mooi bijkomend effect afgelopen jaren is dat er door middel van IkStartSmart ook mensen vanuit een uitkering hun bedrijf zijn gestart. Strating: ‘Ik heb in Doesburg onder andere vijf mensen begeleid die in de WW zaten. Die zijn er nu permanent uit’.


De gemeente Doesburg koopt de trajecten in, maar speelt verder geen sturende rol in het project. Huizing: ‘Per traject betalen we duizend euro. We sturen niet in de keuze van welke coach de deelnemers willen kiezen. We vinden het geweldig wanneer ze voor Jan (Strating, red.) kiezen, maar zijn helemaal vrij in die keuze ’.


Een van de deelnemers aan het traject afgelopen periode was Doesburger Edward Althoff, die Senioren Verhuisservice Gelderland startte. ‘Ik ben er bij IkStartSmart achter gekomen wat voor een type ondernemer ik ben. Ik kan nu beter inspringen op bepaalde situaties omdat ik nu de juiste personen om me heen kan verzamelen. En ik weet uit de onderlinge netwerken dat iedereen goede en minder goede periodes doormaakt’.


Ondernemingsplan
Een andere Doesburgse deelnemer is Hanneke Hoed. Ze opende een paar maanden geleden snoepwinkel LekkerszenZo in het centrum van Doesburg. Hoed over IkStartSmart: ‘Ik wilde vanuit de WW waarin ik terecht kwam, een eigen onderneming starten en goed voorbereid bij het UWV binnenstappen. Ik ben met mijn coach voornamelijk bezig geweest met het ondernemingsplan, waarmee ik naar de bank kon. Een week na de aanvraag had ik de toezegging van de bank. Ook nu de winkel een paar maanden draait, krijg ik nog steun en advies over de zaken die in het begin van het ondernemen op me afkomen’.

1 reactie

  1. Ellen Mulder- Metselaar

    Goede zichtbare resultaten, prima project. Goed om te horen dat dit verder gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑