Alle culturele en kunstinstellingen in Doesburg worden door de gemeente uitgenodigd voor een bijeenkomst om te praten over de culturele agenda van Doesburg. Op deze manier wil Doesburg de culturele en kunstinitiatieven nog beter onder de aandacht brengen.

Burgemeester Loes van der Meijs startte 5 januari 2017 het eerste Cultuurjaar in Doesburg, dat dit jaar als thema heeft “Omarmd door de IJssel”. Er gebeurt op cultureel gebied al jarenlang heel veel in de stad. Tientallen galeries, musea, monumenten, evenementen en de monumentale binnenstad zorgen voor een grote groep bezoekers.

In 2017 komen daar rond het jaarthema nog spraakmakende activiteiten bij, zoals de IJsselbiënnale en de Passie. Bovendien komt er in 2017 een nieuwe Cultuurnota. De laatste verscheen in 1999. Het Cultuur- en Erfgoedpact tussen provincie en gemeenten in Gelderland krijgt in 2017 een vervolg en zal worden ondertekend in Doesburg door alle partners.

Omarmd door de IJssel
Wethouder Cultuur van Doesburg, Ellen Mulder, legt uit waarom dit thema is gekozen: “Het thema van het cultuurjaar is ‘Omarmd door de IJssel’. De verwijzing naar deze belangrijke rivier de IJssel, die Doesburg door de jaren heen gevormd heeft, is vanzelfsprekend. De IJssel en de stad hebben zich altijd tot elkaar verhouden, in goede en in minder goede tijden. Het is dus ook een verwijzing naar de stad, door het ‘omarmen’ van cultuur en erfgoed rondom de IJssel.”

Het thema is in beeld vertaald en is tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente onthuld door burgemeester Loes van der Meijs. 2017 is een speciaal jaar in Doesburg. Aan kunst en cultuur kun je in Doesburg je hart ophalen. Het hele jaar door worden er evenementen, tentoonstellingen en concerten georganiseerd, waarvan de meeste in verbinding met de IJssel. Soms ook letterlijk.

Extra onder de aandacht brengen
Ook is het de bedoeling om alle bestaande initiatieven extra onder de aandacht te brengen: de galeries, de musea, de culturele evenementen, en ook de 150 beschermde monumenten die de Hanzestad Doesburg kent.

Eind januari vindt in het stadhuis een bijeenkomst plaats waarvoor alle betrokken culturele en kunstinstellingen worden uitgenodigd. Op de agenda staan de uitwisseling van plannen en ideeën en worden afspraken gemaakt om van het cultuurjaar 2017 een groot succes te maken in Doesburg.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias enBrasserie Het Zesde Zintuig.