De toren van de Martinikerk in Doesburg is sinds eind december volledig LED verlicht. Vier nieuwe lampen zetten de kerk in de schijnwerpers. De toren is hierdoor vanuit de wijde omtrek duidelijk zichtbaar en is daarom ook ’s avonds het herkenningspunt van Doesburg.

De oude verlichting om de toren van de in de 15e eeuw gebouwde Martinikerk aan te schijnen voldeed niet meer aan de eisen van Gemeente Doesburg. Om die reden besloot de gemeente vier nieuwe LED armaturen te laten plaatsen; drie armaturen van 800 watt en een armatuur van 1000 watt omdat deze op grotere afstand staat.

Een forse energiebesparing ten opzichte van de oude verlichting die in totaal 10.000 watt verbruikte. De nieuwe RGB LED verlichting stelt de gemeente bovendien in staat om de kerk in diverse kleuren te verlichten.

Torenspits
Een wens van Gemeente Doesburg was om de lichtopbrengst te verhogen, waardoor de kerk beter uitgelicht zou worden. De nieuwe armaturen bieden hiervoor uitkomst en hebben de lichtopbrengst met 20% verhoogd van 80 naar 100 lux.

Een andere wens van de gemeente was om de torenspits mooi uit te lichten. Ook deze wens is vervuld dankzij de nieuwe verlichting, waardoor ook het hoogste punt van de 94 meter hoge toren nu prachtig verlicht is. De Gemeente Doesburg gaat ruim 27.000 kWh per jaar besparen en draagt met deze keuze bij aan het milieu door een CO2-reductie van ruim 15.000 kilogram per jaar.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias enBrasserie Het Zesde Zintuig.