Doesburg wil af van eenheidstarief bibliotheek

Het bibliotheekbestuur moet het instellen van een eenheidstarief van 47,50 euro heroverwegen. Dat staat in de motie ‘Hou de bibliotheek voor iedereen betaalbaar’ die afgelopen donderdagavond in de Doesburgse raad unaniem werd aangenomen. Het initiatief kwam van SP-fractievoorzitter Petra Senhorst.


De gemeente Doesburg is aangesloten bij de basisbibliotheek West Achterhoek, samen met Bronckhorst en Doetinchem. Het bibliotheekbestuur stuurde onlangs alle leden een brief met de aankondiging dat de bestaande keuzemogelijkheden worden afgeschaft en dat er één tarief van 47,50 euro komt voor alle dienstverlening. Een grote groep lezers betaalt nu nog 27,50 euro per jaar en zou door het besluit ineens 20,00 euro meer gaan betalen.


De gemeenteraad vindt het onacceptabel dat de tarieven ineens ingrijpend worden gewijzigd en het schiet de raad bovendien in het verkeerde keelgat dat het bibliotheekbestuur de operatie doorvoert zonder te overleggen met de subsidiërende gemeenten.


De raad wil dat het bibliotheekbestuur terugkomt op het besluit en dat iedere Doesburgse lezer kan blijven kiezen voor een abonnement dat past bij zijn of haar behoefte en budget.

5 reacties

 1. Frans van der Krul

  Had net de bib opgezegd(per 1 oktober ivm de schaamteloze verhoging), nu maar afwachten of de bib terug komt haar (voorgenomen) besluit.
  Zal heroverwegen om me weer aan te melden.

 2. Frans van der Krul

  Gerdina,
  Denk erover om mijn mobiel te gaan gebruiken als E-reader, er kunnen zonder problemen meer dan 3000 boeken op gezet worden.
  het zullen dan zeker niet de nieuwste zijn, maar kan dan toch lezen.

  Een bibliotheek is een van de meest laagdrempelige instanties. Het te duur maken van een openbare bibliotheken zal leiden tot ernstigste verschraling en ontzettend dom. Kinderen die jong met boeken in aanraking komen leren de taal beter. Hier begint de eerste vorming van kinderen, het verwerven van kennis en het aanleren van nieuwsgierigheid.

 3. Hanny ten Dolle

  @Frans: voor zover ik weet is het voor kinderen gratis om boeken te lenen. Dus dat zou geen probleem hoeven zijn.
  De minima krijgen een tegemoetkoming van de gemeente voor een abonnement bij de bieb.
  En …. is het nu zo duur voor een heel jaar leesplezier?
  Koop een paar boeken en je bent veel meer kwijt.

 4. Frans van der Krul

  Hanny,
  Inderdaad is voor kinderen tot 18 jaar “gratis”.Alleen zie je dat als de ouders niet gaan (geld probleem of laag geletterd zijn)dat de kinderen deze boekenkennis niet op doen.
  Minima kunnen inderdaad een beroep doen op de reductieregeling 2012.(aan te vragen tot ca 15 november)van maximaal €122.–.
  Je komt echter een probleem tegen dat men het eerst moet voorschieten, lastig als je het niet hebt.En als je het wel kan voorschieten moet je nog een keuze maken tussen Contributies Abonnementen en overige voorzieningen.Daarnaast zijn de inkomsgrenzen verlaagd naar 110% ipv 120%, dus steeds minder mensen kunnen hier een beroep op doen.

 5. Frans van der Krul

  Even een correctie voor de volledigheid:
  Vergoeding is € 152.– voor genoemde voorzieningen en € 122.– voor
  het lesgeld van de muziekschool.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑