Motie over zakplan van CDA en GroenLinks sneuvelt

Het plan van CDA en GroenLinks om te werken met zakken waarin plastic afval kan worden gedaan, heeft het niet gehaald. De motie van CDA en GroenLinks kreeg geen meerderheid in de gemeenteraad en sneuvelde. CDA is teleurgesteld en zegt dat het bewijst dat er onvoldoende wordt geluisterd naar de wensen van de inwoners van Doesburg.


Het CDA en GroenLinks vroegen donderdagavond tijdens de raadsvergadering om de bewoners die een container voor plasticafval hebben geweigerd, alsnog de mogelijkheid te bieden om plasticafval in zakken te laten ophalen. Hun tocht naar de stadswerf kan volgens CDA daarmee bespaard worden.


‘Wij zagen in dit voorstel veel voordelen. Zo zou de negatieve keuze die de  bewoners door de politiek hebben opgedrongen gekregen, omslaan in een positieve keuze. Het draagvlak om het afval goed te scheiden zou toenemen en de kans dat het plasticafval in het restafval verdwijnt, zou om dezelfde reden afnemen. Het door het College en de Raad zo gewenste haalsysteem kan dan worden vervolmaakt omdat ook het brengen van het plastic naar de stadswerf verder wordt beperkt’, aldus Rob Gossink van CDA Doesburg.


Gossink: ‘We hebben helaas moeten constateren dat  er geen raadsmeerderheid is voor onze motie. Dit vinden wij voor de bewoners erg jammer en dit lijkt  te bevestigen dat er niet naar de bewoners en de wijkraden wordt geluisterd. Dit beeld had met het aannemen van de motie deels bijgesteld kunnen worden. De SP, D66, Stadspartij, VVD en PvdA hebben laten zien op geen enkele wijze een gebaar richting  deze grote groep Doesburgers te maken die grote problemen hebben met het  vastgestelde afvalbeleidsplan’.

8 reacties

 1. Ellen Mulder-Metselaar

  Voor de duidelijkheid het volgende: De VVD is zich zeer wel bewust van de verhitte gemoederen. Echter het voor dat het afvalplan daadwerkelijk is ingevoerd extra wijzigingen aanbrengen is niet praktisch en werkt kostenverhogend. Pragmatisch is het om eerst in te voeren en dan na de zomer volgend jaar te evalueren zoals afgesproken. Het financiële plaatje is tevens niet zo eenvoudig als het CDA dat doet voorstellen. Stellen dat er niet geluisterd is naar de Doesburgers is onjuist. Er is een uitgebreide enquête geweest naar het afvalbeleid/duobakken, hier is het voorstel, dat in januari door een meerderheid van de raad is aangenomen, op gebaseerd. Dat het communicatie technisch beter had gekund is duidelijk maar de keuze is gemaakt. Volgend jaar, na de zomer gaan we hier nog uitgebreid over verder discussiëren.

 2. Appie van der beek

  Klopt helemaal Ellen.

 3. Frans van der Krul

  Ellen,
  Nooit een enquête gezien naar het afvalbeleid/duobakken beleid, zal wel niet gelden voor mensen die in een appartement wonen,maar wel de gevolgen mede dragen van dat beleid, zakken ipv oranje bollen!

 4. Ellen Mulder-Metselaar

  @frans, dat jij geen enquête hebt gezien wil niets zeggen. Het is pertinente onzin wat je beweert. Je zat gewoon niet bij de mensen die ondervraagd zijn, dat kan, je hoeft namelijk niet iedereen te vragen om een goed onderzoek te doen. Het was wel degelijk een representatief onderzoek en de uitkomsten zijn zeer zeker meegenomen in het afvalbeleidsplan. Volgend jaar gaan we evalueren en let op! het kan dus zo zijn dat je dan niet gevraagd word in de evaluatie…. meld je dus dan op tijd bij de commissie om in te spreken!

 5. Gert-Jan Tas

  @Ellen
  Ik blijf het vreemd vinden zonder geraadpleegd te zijn mee te tellen bij een enquêtes die zo’n afwijkende uitkomst heeft vergeleken bij de mening van hen die ik er persoonlijk over gesproken heb. Geldt niet alleen voor deze enquête overigens.

 6. Aernoudt Bottemanne

  “Voor de duidelijkheid het volgende: De VVD is zich zeer wel bewust van de verhitte gemoederen. Echter het voor dat het afvalplan daadwerkelijk is ingevoerd extra wijzigingen aanbrengen is niet praktisch en werkt kostenverhogend. Pragmatisch is het om eerst in te voeren en dan na de zomer volgend jaar te evalueren zoals afgesproken.” erg leuk ellen! Leuke (en goed bekende) truc in de basis cursus onderhandelingen/communicatie, 1’tje uit het spreekwoordelijke boekje. Want: eerst invoeren en daarna is er niks meer terug te draaien. Dat laatste doe je dan onder het motto dat het dan te veel geld zou kosten om te veranderen. Kortom: voor een aantal jaar zit men er meteen/gewoon aan vast.

  Wat is volgens de VVD de definitie van ‘representatief’, zou best netjes zijn als die requirements hier uit de doeken gedaan werden in het kader van de transparantie/begrip/draagvlak.

 7. Frans van der Krul

  Tja Aernoudt,
  Zo werkt democratie, het is net hondenpoep, en men trapt er iedere keer weer in.

 8. Hanny ten Dolle

  @Frans: maar op de hondenpoep staan nu hoge boetes, dus daar trap je (hopelijk) niet meer in. Maar de rest blijft.
  Ook ik en niemand hier in de buurt heeft iets van een enquête gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑