Op uitnodiging van burgemeester Kees Luesink van de gemeente Doessburg heeft  de voorzitter van Doesburg777, Jan van Amstel,  de officiële opening van de viering Wageningen 750 jaar stadsrechten bijgewoond. Dit ter lering ende vermaak, zo laat Van Amstel weten.

 

Volgens Jan van Amstel heeft Wageningen het groots en inspirerend aangepakt. Een breed programma waarbij veel groeperingen uit de Wageningse samenleving zijn betrokken.

 

Bijzonder succesvol was volgens Van Amstel een meerdaags theater- en muziekspektakel, waar onder centrale regie van slechts enkele professionals, 450 Wageningse vrijwilligers en verenigingen verrassende en kwalitatief hoogstaande producties presenteerden op bijzondere lokaties in de gemeente.

 

Het intensief betrekken van de lokale bevolking en een wijkgerichte aanpak stonden volgens Van Amstel garant voor dit succes. Alle voorstellingen waren uitverkocht. ‘Een inspirerend voorbeeld voor Doesburg777, waar het betrekken van de wijken en de verbinding tussen lokale groeperingen ook hoog in het vaandel staan’, aldus Van Amstel.

 

Van Amstel: ‘Maar we willen sommige zaken ook anders aanpakken. De  officiële opening begon met een spectaculaire lasershow, maar was verder sterk gericht op de lokale politieke omstandigheden. Interessant wellicht voor een geselecteerd publiek, maar voor buitenstaanders, zoals wij, lastig te volgen. Ik denk dat het beter is om de officiële aftrap van het 777 jaar interessant te maken voor de gehele Doesburgse bevolking’.

 

En Doesburg is natuurlijk ook anders dan Wageningen, merkt Van Amstel op. Een stuk ouder (777 ipv 750 jaar en daarmee ook 27 jaar wijzer), een stuk kleiner (1/3 qua bevolkingsomvang en daarmee  meer bescheiden)  en de Universiteit van Doesburg is niet echt goed van de grond gekomen zoals in Wageningen wel het geval is.

 

‘Dit heeft gevolgen voor de programmering. Waarschijnlijk iets minder formeel, iets minder groot, iets minder studentikoos en ook iets minder kostbaar. Kortom, een Doesburgs accent. Maar daarmee niet minder goed’, aldus Van Amstel.