Ben en Tanja Kruk zijn weer terug uit Nepal. Het Doesburgse koppel was in Nepal ten tijden van de aardbeving. ‘We zaten tijdens de eerste twee aardschokken in een appartementje op de negende verdieping in het centrum van Kathmandu’.

 

De beelden op televisie maken steeds duidelijker hoe zwaar het arme land is getroffen door deze natuurramp. Inmiddels worden getallen genoemd van ruim 5.000 doden, terwijl dit aantal nog verder op zal lopen vrezen autoriteiten en experts.

 

Het Doesburgse paar Kruk vertrok op 26 maart naar Nepal. ‘We hebben 10 jaar lang ontwikkelingswerk gedaan in de regio Timal als bestuursleden van de stichting Sathsathai Mundi. De laatste 5 weken waren we namens de stichting op monitorbezoek om onze projecten te bekijken. We zijn gisteravond teruggekomen en zaten tijdens de eerste twee aardschokken rond 8 uur Nederlandse tijd en 12 uur lokale tijd in een appartementje op de negende verdieping in het centrum van Kathmandu’, aldus Ben Kruk.

 

Ben en Tanja vragen aandacht voor de slachtoffers van deze ramp en roepen op om hulp te verlenen vanuit Nederland. ‘Kathmandu is een hel. En in veel andere delen van Nepal zal dat niet anders zijn. Voor zover we nu weten is zeker 80% van de circa 5000 huizen in de 7 dorpen van ons werkgebied Timal ingestort of zwaar beschadigd en dus onbewoonbaar. De rond de 40.000 inwoners van Timal leven buiten – al dan niet onder een zeiltje en zonder elektriciteit/licht, veelal zonder telefoon en zonder internet – en de regentijd komt eraan, evenals een groot aantal verwachte landverschuivingen. De diarree heeft al toegeslagen en het zal allemaal veel erger worden – zowel in Timal als in de rest van Nepal’, aldus Kruk.

 

Kruk vervolgt: ‘Wat onze mensen in Timal op dit moment het meest nodig hebben is onderdak in de vorm van tenten/prefab shelters of zeilen om droog te blijven, een grote hoeveelheid slaapzakken of dekens om ’s nachts een beetje warm te blijven en solar-zaklampen of solar-hoofdlampjes, zodat ze ’s nachts tenminste kunnen zien waar ze lopen als ze in de buitenlucht hun behoeften moeten doen. Help ons alsjeblieft onze mensen in Timal te helpen! Het bankrekeningnummer van onze stichting Sathsathai Mundi is (nog steeds) NL77ABNA 0406425876’.