Naar schatting 750 Doesburgers kwamen op 21 maart naar de Contre Escarpe/Turfhaven voor het afhalen van compost; een actie van de gemeente in het kader van de Landelijke Compostdag. Bijna 3800 zakken gft-compost vonden hun weg naar tuinen en balkonnen in Doesburg. Vrijwilligers van gymvereniging Unitas waren al vroeg in touw voor assistentie bij de organisatie en de opbouw en voor het uitdelen van compost.

 

De compostactie is een initiatief van de gemeente Doesburg en Circulus-Berkel; een bedankje aan inwoners voor het actief scheiden van afval. Door de gescheiden gft-inzameling is er sprake van minder CO2-uitstoot, lagere verwerkingskosten en worden grondstoffen gespaard.

 

In 2014 werd in de gemeente Doesburg 845.000 kilo groente- fruit- en tuinafval (gft) gescheiden ingezameld, gemiddeld 75 kilo per inwoner. In 2013 betrof het aantal kilo’s per persoon 67, er is dus opnieuw sprake van een stijging. Het gft werd vervolgens omgezet in groene energie en compost. Deze bodemverbeteraar bevat veel organische stof en voedt de bodem. Vermengd met aarde is compost een prima ‘meststof’ voor de tuin of een groen balkon.

 

Ondanks de regenachtige ochtend waren de 20-literzakken compost in trek. Per huishouden waren 5 zakken beschikbaar. De compostactie werd dit jaar uitgevoerd met de hulp van sportieve Unitas-vrijwilligers. Het team liet zich niet ontmoedigen door de regen maar deelde enthousiast compost uit en hielp bewoners bij het inladen.

compost