Doesburgers willen muziektent weer terug

Drie Doesburgers hebben het plan opgevat om een muziektent te bouwen in het Irenepark in Doesburg. De muziektent moet het hedendaagse equivalent worden van de muziektent van vroeger. Een plaats waar in het Doesburg van de 21e eeuw ruimte is voor muziek, theater en dans, een plek waar de Doesburgse scholen en verenigingen terecht kunnen voor hun uitvoeringen.

 

MuziektentEdward den Doop, Jaap Geurtsen en Theo Maas, volgens eigen zeggen drie muzikale musketiers in het Doesburgse, hebben enige maanden geleden op het stadhuis in Doesburg hun plannen kenbaar maakten om de Doesburgse muziektent te laten herrijzen. Wat de drie initiatiefnemers voor ogen staat is de bouw van een nieuwe muziektent in het Irenepark. Een muziektent die het hedendaagse equivalent moet worden van die muziektent van vroeger.

 

Een plaats waar in het Doesburg van de 21e eeuw ruimte is voor muziek, theater en dans, een plek waar de Doesburgse scholen en verenigingen terecht kunnen voor hun uitvoeringen. Een plaats ook waar iets terugkomt van de rust en de vanzelfsprekendheid die spreekt uit de sfeervolle zwartwit-foto’s van de oude muziektent. Maar bovenal moet de nieuwe muziektent een plaats worden waar Doesburg kan doen waar de stad goed in is: bij elkaar komen als er iets te vieren is, elkaar opzoeken als er iets bijzonders is.

 

Den Doop, Geurtsen en Maas willen proberen om de nieuwe muziektent van de grond te krijgen met de medewerking van de Doesburgse gemeenschap. Dat betekent dat in eerste instantie niet wordt gekeken naar financiële ondersteuning door de gemeente. De gemeente is wel nodig als er een bestemmingsplan moet worden gewijzigd, of als er vergunningen nodig zijn.

 

De volgende stap die het drietal gaat nemen is daarom een principeverzoek aan B&W van Doesburg. Dat zit in de pen en wordt de komende week bij de gemeente ingediend. De drie initiatiefnemers hopen en vertrouwen op ondersteuning van hun plan door de Doesburgse bevolking. Er wordt gewerkt aan een website, www.muziektentdoesburg.nl. Daar kan Doesburg laten horen wat het er van vindt.

Een stille zondagochtend in het park. Een zwoele zomeravond. In de verte klinkt een harmonie-orkest. ‘Bloasmuziek.’ We kunnen ons er allemaal wel een voorstelling bij maken. Ooit was het heel gewoon dat steden en dorpen er hun eigen plek voor hadden. Maar ergens in de afgelopen vijftig jaar zijn ze goeddeels verdwenen. De muziektenten en kiosken van Nederland. En met het verdwijnen van de muziektent ging ook een stuk van de volkscultuur verloren.

 

De muziektent was, behalve de plek waar de plaatselijke harmonie of fanfare zijn uitvoeringen gaf, ook een ontmoetingsplek, een plaats in dorp of stad waar mensen bij elkaar kwamen. Voor de muziek, of gewoon voor een praatje. De muziektent was een rustpunt in de stad. De centrale plaats op het plein, of de vertrouwde plek in het park.
Ook Doesburg had zo’n plek, de muziektent in het Ireneplantsoen. Veel inwoners van Doesburg kunnen zich nog goed herinneren hoe het was. Concerten van De Voormalige, schooltoneelvoorstellingen, en bijvoorbeeld het 50-jarig jubileum van pastoor Uijttewaal; als er wat te doen was was de muziektent vaak de plaats van handeling. Die oude muziektent is niet meer, maar de herinneringen eraan zijn nog levendig, en in gesprekken tussen Doesburgers wordt nog regelmatig met nostalgische gevoelens teruggekeken op hoe het ooit was.

 

Als het aan Den Doop, Geurtsen en Maas ligt, komt dit beeld snel weer terug.

 

11 reacties

 1. Richard Kok

  Leuk idee!
  Wellicht is dit plan te combineren met het stadsparkplan van GroenLinks -> https://www.doesburgdirect.nl/groenlinks-doesburg-presenteert-stadspark-looierspark/
  Bouw er een aantrekkelijke crowdfundingactie omheen en het lijkt kans van slagen te hebben.
  Succes initiatiefnemers!

 2. henk beijen

  Jaap,Edward,Theo, wat een prachtig initiatief. Mijn ondersteuning heb je. Jaap, misschien nog eenmaal Herman Brood!

 3. robert duis

  @Initiatiefnemers Herleving Muziektent.

  Gefeliciteerd met Uw plan!

  Hoeven wij niet meer naar Deventer: http://youtu.be/wZHpFCkcAWA

 4. Theo Witjes

  Openluchttheater en ook een muziektent? zien we nu allemaal het prachtige podium, wat we hebben, aan de IJsselkade over het hoofd?
  Zou het niet mogelijk zijn om voor de trappen/zitplaatsen iets te creëren waar een band, toneelgezelschap of cabaretgroep kan optreden?
  We zullen dan moeten denk aan iets demontabels i.v.m. de mogelijke hoge waterstanden en ook de bewoners aan de IJsselkade zullen dat op prijs stellen.
  Ik heb er filmavonden mee gemaakt van het filmhuis, uniek, en een decor zoals je in welk park dan ook nooit krijgt.

 5. Han Jansen

  Theo W, goed voorstel! Edward, Jaap, Theo M: hoe meer leven in de (Doesburgse) brouwerij, hoe beter! Weet alleen niet of het park in de huidige staat daar de beste plek voor is …

 6. Appie van der Beek

  Dit plan hebben we tijdens Doesburg 750 ook al eens geopperd, helaas vond het toen geen doorgang. Voor nu zeg ik een mooi plan dat met de nodige sponsoren toch mogelijk moet zijn. Ik ben voor.

 7. Hans Rosenkamp

  Beste Doesburgers,

  Als oude Hanzestad-partner “Deventer” willen wij jullie met alle plezier helpen met de voorbereidingen voor een herplaatsing van een muziekkoepel in Doesburg. Wij hebben een traject van pakweg 10 jaar achter de rug waarin wij alle
  fases van het ontwikkel-proces hebben meegemaakt welke jullie ook beslist mee zullen maken.
  Wij hier in Deventer hebben enkele wijze lessen geleerd, ook financieel de consequenties ervaren rondom prefases, de bouw en het vergunningstraject, organisatieopzet, exploitatie, sponsoring, publiciteit en beheer van het geheel en hoe je zo iets aanpakt.
  Als voorzitter Muziekkoepel Nering-Bögel (www.muziekkoepelneringbogel.nl) wil ik best even namens ons bestuur iets ‘investeren’ en bij jullie komen, wellicht hebben jullie er (veel??) nut bij en kan er al een prille samenwerkingsband ontstaan? Wie weet. U kunt mij bereiken via onze site. Tot zover, succes, vriendelijke groeten, Hans Rosenkamp Vrz.

 8. robert duis

  @Initiatiefnemers Herbouw Muziektent Doesburg.

  Lijkt mij een prachtig aanbod uit Deventer!

 9. m.pardijs

  Hallo,
  ik ben de maker van de muziektent in apeldoorn,
  ik heb nog tekeningen en freesmallen liggen.
  indien belangstelling even een berichtje.
  Gr.M.Pardijs

 10. robert duis

  @ M. Pardijs.

  Een mooi aanbod! Daar zullen de Doesburgse initiatiefnemers zeker blij mee zijn.

  Wij hebben inmiddels offerte gemaakt om daar eens te spelen net ….. als wij in 2013 in Deventer deden:

  http://youtu.be/wZHpFCkcAWA

  Op de website van deze muziektent in Apeldoorn is te zien dat het een hele mooie muziektent betreft.

 11. @Allen. Hartelijk dank voor de reacties to dusver. Wij gaan zeker in op de hierboven gedane suggesties; alle hulp en informatie is welkom.

  Met vriendelijke groet.
  Initiatiefgroep Muziektent Doesburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑