Doesburgse vrijwilligersprijs voor Jan Chaigneau

Jan Chaigneau heeft de Hens van de Wal-prijs 2013 gewonnen. Woensdagavond kreeg Chaigneau de ring en een cheque van 500 euro uit handen van wethouder Peter Bollen van de gemeente Doesburg. Chaigneau wordt vooral geprezen voor zijn onaflatende inzet als vrijwilligers van woonvorm De Hessengracht.

 

In een goed gevulde zaal in het stadhuis van Doesburg maakten vijf genomineerden hun opwachting; vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Doesburg, vrijwilligers dagcentrum Beinum Philadelphia, Gerdien Künhe-Tiecken, Jan Chaigneau en vrijwilligers hulpdienst vervoer Caleidosz. Het thema dit jaar was zorg.

 

Winnaar Chaigneau is bijna dagelijks aanwezig op de Hessengracht, een woonvorm voor mensen met dementie. Zo is hij er kok voor een woonkamer met zes bewoners, gaat hij mee met uitjes, verzorgd bij koffie en ontbijt, en doet hij spelletjes met de bewoners. De personen die Chaigneau aandroegen, omschrijven hem als een ware duizendpoot.

 

Mede op basis van het feit dat Chaigneau door zeven verschillende personen naar voren werd geschoven als kandidaat, mocht hij woensdagavond de ring en cheque van 500 euro  in ontvangst nemen.

 

Chaigneau was zichtbaar onder de indruk van de prijs. ‘Dit is overweldigend. Maar de andere genomineerden hadden ook mogen winnen’, aldus Chaigneau, die direct na afloop de felicitaties van de andere genomineerden en bezoekers in ontvangst nam en daarbij veelvuldig ‘dik verdiend’ te horen kreeg.

 

Na afloop maakte hij desgevraagd een urenopsomming: ‘Ik denk dat ik zo’n 30 tot 35 uur per week op de Hessengracht ben. Ik doe het vrijwilligerswerk gewoon heel graag en hoop dat deze prijs een stimulans is voor mensen om ook vrijwilligerswerk in de zorg willen gaan doen. Mijn vrouw heeft op de Hessengracht gewoond. En na haar overlijden ben ik er gebleven. Voor mij is dit werk alles. Ik geniet er elke dag van.’

 

Voorafgaand aan de prijsuitreiking was er met een video extra aandacht voor mantelzorg, een aspect van zorg waar door bezuinigingen vanuit Den Haag meer vraag naar gaat komen in de toekomst. ‘Deze video is een eerbetoon aan de mantelzorg’, aldus wethouder Peter Bollen.

 

Jurylid Stan Hillenaar sprak zijn waardering uit over mantelzorgers. ‘Mantelzorg is geen vrijwillige keuze, het overkomt je. Mantelzorg verdient respect en waardering. U bent het voorbeeld voor anderen. Jullie zijn mooie mensen’, aldus Hillenaar over de genomineerden.

 

De jury van de Hens van der Wal-prijs 2013 bestond uit Peter Bollen (Gemeente Doesburg), Stan Hillenaar (DOV), Esther Bosgoed (Buurtacademie) en Richard Kok (DoesburgDirect.nl).

 

Tip
Bekijk hier de foto’s van de feestelijke uitreiking.

 

1 reactie

 1. Felix Hermanns

  Hallo Jan,
  Hartelijk gefeliciteerd met de “ring”.
  Zoals vele echte vrijwilligers zeggen, ik gun het een ieder. Maar toch is dit een SUPER leuke prijs als waardering.
  Ik hoop dat je in goede gezondheid nog vele jaren jouw “hobby”mag voortzetten, voor al je medemensen om je heen.
  Voor wie het ook doet, bij welke organisatie ook bent, het is gewoon TOF dat er binnen Doesburg nog heel veel mensen zijn met het hart op de juiste plaats.
  Nogmaals proficiat.
  Felix Hermanns
  (HvdW-2010)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑